Nyílt levélben tiltakoznak Navracsicsnál a képzőművészek

Két szervezet nyílt levélben tiltakozik a képzőművészeti alkotások adásvétele után fizetendő szerzői díj tervezett csökkentése ellen.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) és a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének (MKITSZ) elnökei – Aknay János Kossuth-díjas festőművész és Butak András Munkácsy-díjas grafikusművész – által aláírt, és az MTI-hez eljuttatott dokumentum emlékeztet arra, hogy a hatályos szerzői jogi törvény szerint a képzőművészeti alkotások szerzői díjának mértéke a műalkotás vételárának 5 százalékát teszi ki a vételárnak az 50 ezer eurónak megfelelő forintösszeget meg nem haladó részében, az 50 ezer euró feletti részben pedig sávosan csökken.

Mint a két egyesület írta, tudomást szereztek arról, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a szerzői jogi törvény gyors módosítását készíti elő. Kifejtették, hogy a módosítási javaslat egyik pontja alapján a műkereskedelemben gazdát cserélő műalkotások után a jövőben a jelenlegi 5 százalék helyett a műkereskedőknek csak 4 százalékot kellene fizetniük. A részletes indokolás szerint “a piaci igények arra engednek következtetni, hogy a magasabb összegű díj fenntartása nem indokolt” – tették hozzá a levél megfogalmazói.

“Ez az indokolás és a szerzők érdekében történő fellépésre hivatkozás számunkra nem egyeztethető össze, a jogdíj 20 százalékos csökkentése az alkotóművészek és a jogutódok érdeke ellen van, kizárólag a műkereskedők hasznát szolgálja, és e két csoport életkörülményeit napjainkban nem lehet összehasonlítani” – fogalmazott a MAOE és az MKITSZ nyílt levele.

Arra is kitértek, hogy a magyar alkotóművészeti társadalom 1980 óta részesül ebből a jogdíjból, és a 2005. évi szerzői jogi törvénymódosítás is szinte változatlan formában őrizte meg a korábbi szabályozást. “E forrásból az elmúlt évtizedek során az alkotóművészeti társadalom széles rétegei részesültek, egyesületeink idős, beteg tagjai kaptak szociális segélyt, számos művészeti rendezvény került megrendezésre, sok művész kapott alkotói ösztöndíjat, szervezeteink aktív részvétele szolgálta e pénzek igazságos szétosztását, felhasználását” – hangsúlyozta a csaknem 10 ezer alkotót tömörítő MAOE és MKITSZ.

A közigazgatási és igazságügyi miniszternek címzett nyílt levél szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben növekvő állami támogatásra az alkotóművészek és szervezeteik valószínűleg nem számíthatnak, ezért “nem kellene csökkenteni azt a forrást, ami a mi és a már elhunyt kollégáink alkotó tevékenységéből a jog által régen elismert okból és módon származik”.