A tévében: robbanások

Keretbe foglalva ma a világot innen és onnan is megnézzük, de végül Antonioni és Kertész Mihály oldalára állunk.
Kapcsolódó cikkek

Hétfőn a Zabriskie Pointtal kezdeni a tévézést felér egy pofonnal, amit magunknak adunk, egy kisebbfajta elektrosokkal. Adott egy film, címét egy ha akarom, vagina alakú, ha akarom, a fény-árnyék játékokra tökéletes szikláról kapta, tehát egy olyan film, amely még az igazságot, a valóság letapogatását (fény-árnyékból lesz a legtuttibb dolog) nemhogy feladatának tartotta, de hitt benne, hogy ez megvalósítható, sőt nemcsak ez – de ehhez tessék a film végére lapozni. Az aktív energiáktól robbanásig feszült Amerika, a forradalmi, világmegváltó Amerika, a radikális tettekben hívő Amerika volt Antonioni szeme előtt. És a film ereje: (amatőr) főszereplői közül a lány Dennis Hopper felesége lett, a fiú pedig bankot rabolt, majd a börtönben lelőtték. Nem ugyanaz, mint egy betelefonálós műsorban kibohóckodni negyven percet, hogy valaki végre felvegye azt a kagylót, ugye? 21:30, Duna TV.

A múlt után a jelen: az Ez csak üzlet című bérgyilkos-sorozatban most egy 17 éves mexikói fiút ismerhetünk meg, aki abban a förtelmes erőszaktombolásban nőtt fel (és dolgozott bérgyilkosként, s kapott 40 év börtönt), amit mexikói drogháborúnak hívunk – mára már van 14 éves gyilkos is, lassan jönnek a bedrogozott gyerekkatonák á la Sierra Leone, Libéria stb. Tán túl nagy a kontraszt Antonionihoz képest, vagy épp ez a jó? Kéne már valamit csinálni, legalább elgondolkodni. 22:00, Discovery Channel.

De ha ez túl nagy stílustörés lenne, robbantósból adunk még: a Szigorúan titkos bevetések: Dzsihád a külvárosban a szeptember 11-i merényletek utáni FBI-nyomozásokból emel ki kettőt, amikor egy lázító, szélsőséges, Amerikában élő imám, illetve egy robbantások, merényletek tervezésével gyanúsítható férfi került a nyomozók és ügynökök célkeresztjébe. 22:00, National Geographic.

A magyar film utóbbi periódusának egy legígéretesebb rendezője még az mtv és az MMKA együttműködésében kezdte el az Átok sorozatot, amely kísérlet egy sikeres műfaji sorozat megalkotására. A szokás szerint kissé ad hoc és labilis szövetséget (mely, tegyük hozzá, szégyenteljesen rövid ideig tarott, mert a magyar köztévé sokkal kisebb mértékben rendel filmeket, mint bármelyik szomszéd országban) aztán ez élet és a pnéztelenség elsöpörte, így a baljós családi történet félbemaradt, de most újra megnézhetjük az elkészült részeket. Az meg már nem is újdonság, hogy ma már sem MMKA, sem mtv, csak Mátyássy Áron van meg holdingok, Filmalap meg ez a pár rész. Az első érkezik 22:35-kor az m1-en, a címe pedig: Temetés.

Nem voltam fair, mert a végére hagytam a Casablancát – olyan ez mint amikor jolly joker az utolsó lapunk a makaóban. Hogy miért nézzük meg a Casablancát még egyszer? Hát miért hallgatunk Mozartot még egyszer, Bachot, miért olvasunk Adyt vagy József Attilát? Mert az kell, anélkül nem olyan jó élni. Szóval ez a kapkodásból, bizonytalanságból összerakott remekmű (a magyar nézőknek Kálmán György hangjának bársonyával), ez a valószerűtlenül jól sikerült film reményt ad ugyanúgy, mint Antonioni – valami ilyesmiért bámuljuk a mozgó képeket sötét, nagy szobákban. 23:50, Filmmúzeum.