Az ellenzéki szenzáció lett egy Márquez-könyv Iránban

Az Egy emberrablás története napok alatt elfogyott a teheráni könyvesboltok polcairól.
Kapcsolódó cikkek

Az arab világon végigsöprő demokráciapárti tüntetések idején, szolidaritásuk jeléül az ellenzékkel szimpatizáló irániak ezrei is az utcára vonultak. Közülük Mir Hoszein Muszavit és társát, Mehdi Karubit február közepén helyezték házi őrizetbe az iráni hatóságok, a két ellenzéki politikusnak azóta alig van kapcsolata a külvilággal.

Muszavi hét hónap után a múlt héten találkozhatott először a lányával, és a szigorú biztonsági felügyelet mellett engedélyezett, rövid találkozón állítólag a következőt mondta neki: “Ha meg akarod tudni, milyen az életem a fogságban, olvasd el Gabriel García Márquez Egy emberrablás története című könyvét”. Muszavi megjegyzése gyorsan terjedni kezdett a világhálón, és az ellenzéket támogató irániak százait sarkallta a mű elolvasására.

“Mintha legalábbis az új Harry Potterről lenne szó” – írta a The Guardian brit napilap teheráni tudósítója, aki szerint a tíz nagy teheráni könyváruház egyike sem nyilatkozott, minek köszönhető a nagy érdeklődés.

Az Egy emberrablás története az 1990-es évek Kolumbiájában játszódik és azt mutatja be, hogy egy drogbáró parancsára miként rabolnak el befolyásos embereket, közöttük politikusokat és újságírókat. A Nobel-díjas kolumbiai író műve az Aftab iráni hírportálon múlt csütörtökön a könyveladási lista élére került.

Muszavi hívei a Facebook közösségi portálon elindítottak egy oldalt “Egy emberrablás története, egy fogságban lévő elnök helyzete” címmel, néhány internetes oldal pedig ingyenesen letölthetővé tette a könyv fárszi fordítását.

Címkék: iránmarquez