Ismeretlen vázlatokat rejt két Schiele-kép

A vázlatokat röntgenvizsgálattal fedezték fel Egon Schiele két festményén a festékréteg alatt.

A szintén Schielétől származó vázlatokat Az eremiták (Die Eremiten, 1912) és csehországi Krumlov városát ábrázoló A Moldva menti Krumau (Krumau an der Moldau, 1914) című alkotások rejtik. Mindkét kép a bécsi  Leopold Múzeum gyűjteményébe tartozik.

A múzeum felkérte Manfred Siems restaurátort és Manfred Schreinert, a bécsi Képzőművészeti Egyetem munkatársát, hogy elemezze a vizsgálat eredményeit.

Más esetekről is tudni, amikor Schiele átfestette egy-egy képét, különösen pályájának utolsó szakaszában. A múzeum alapítója, Rudolf Leopold egy 1972-es tanulmányában utalt arra, hogy egy krumaui látképen például az eltűntnek hitt Világfájdalom (1910) című mű található. Utolsó, befejezetlen művén, a Szerelmespáron (1918) szabad szemmel is felismerhetőek egy elkezdett másik kép részletei.

A mostanihoz hasonló felfedezést tettek a közelmúltban a grazi Joanneum múzeumban is egy Schiele-festmény restaurálásakor. A Városszél III. (Stadtende III.) címen ismert 1918-as festmény felső rétege alatt egy portré nyomait találták meg, feltehetően Heinrich Benesch műkereskedőét.

Címkék: egon schiele