Megalázó szerződést írnak alá a valóságshow-szereplők

Beleegyeznek, hogy a műsor során mentális károsodás, extrém érzelmi igénybevétel vagy sokkhatás érheti őket.

Kikerült a netre, milyen szerződés kötelezi az MTV 26. éve működő valóságshow-ja, a The Real World szereplőit. Az ilyen szerződések ritkán kerülnek nyilvánosságra, a napokban mégis az interneten landolt egy dokumentum, és az MTV meg sem kísérelte azt eltávolítani.

A szerződésből kiderül, hogy a The Real World producerei a játékosok halála esetére is bebiztosították magukat, és a show történetében már több száz szereplő írta alá azt a harmincoldalas beleegyező nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszi: bár súlyos sérülésekkel, sőt akár végtagvesztéssel vagy halállal végződő baleset is érheti, mindenért csakis saját maga viseli a felelősséget.

A fentihez hasonló pontok nem véletlenül részei a dokumentumnak: 2010-ben az egyik szereplőt részeg szobatársa egy második emeleti erkélyből lökte ki, az pedig a betonra zuhant, és még szerencsésnek mondhatja magát, hogy az esetet megúszta súlyos sérülésekkel.

A valóságshow szereplői a szerződés aláírásával beleegyeznek abba, hogy a műsor felvételei során mentális károsodás, extrém érzelmi igénybevétel, sokkhatás érheti őket. És ez még nem minden: a producereknek a szerződés alapján joguk van súlyosan beavatkozni a szereplők magánszférájába, és azok élettörténetét szabadon, a valós összefüggésekből kiragadva, céljaiknak megfelelően akár negatív színben is tálalhatják, valamint joguk van a résztvevőket megalázni és személyiségi, emberi jogaikat semmibe venni. 

Cserébe viszont a producerek legalább azt sem garantálják, hogy kivizsgálják: a valóságshow többi szereplője szenved-e valamilyen nemi betegségben, továbbá a szereplők a műsor időtartama alatt nem eshetnek teherbe, és ha ez mégis megtörténne, eltávolíthatják őket a show-ból. 

Nem elhanyagolható az sem, hogy a The Real World valóságshow-hősei vállalják, hogy minden, a producerek által meghatározott sajtóeseményen részt vesznek, az ezektől eltérő műsorokban, megjelenésekben viszont a producerek engedélye nélkül nem működhetnek közre. Ha mégis megteszik, a show készítői egymillió dollárra büntethetik őket.
Csak szemezgettünk a szerződés pontjai közül, de el lehet képzelni a többit.

További részletek a The Hollywood Reporter angol nyelvű cikkében.