Elkelt a világhírű írónő kincset érő kézirata

Közel egymillió fontért kelt el Jane Austen egy befejezetlen regényének kézirata.

A The Watsons című történet kézirata vélhetően 1804-ből származik. A javításokkal tűzdelt példány a világhírű írónő legrégebbi fennmaradt kézirata, amelyért előzetesen 200-300 ezer fontot reméltek. A ritkaság végül 993 250 fontért (303 millió forintnak megfelelő összeg) talált gazdára a Sotheby’s árverésén.

“A mű Jane Austen élete során nem jelent meg és befejezetlen maradt. A regény csak negyedéig készült el, a kézirat 68 oldalas, és azokban az időkben született, amikor a Büszkeség és balítélet későbbi írójának művei még nem jelentek meg, de stílusa már érett volt.

A The Watsons kézirata fontos ismeretekkel szolgál a kutatóknak nemcsak arról, hogy Jane Austen miként írt, majd bírálta felül saját munkáját, hanem arról is, miként néztek ki kéziratai, mielőtt kiadói kézbe kerültek. Szakértők szerint ez a mű meghatározó Austen stílusában, és világosan megmutatkoznak benne a későbbi munkáira jellemző jegyek.

A történet egy özvegy lelkész négy lányáról szól, főszereplője Emma, aki a legkisebb a sorban, és akit vagyonos nénje nevelt. Amikor a nagynéni második házasságára készül, Emmának vissza kell térnie apja házába, ahol húszas éveikben járó nővérei próbálnak éppen férjet vadászni, és Emmának az ebből adódó nehézségekkel kell megbirkóznia.