Vasárnap lesz az Idegenvezetők Világnapja

Budapesten villamosos idegenvezetéssel, tematikus sétákkal, bringóhintós városnézéssel és más érdekességekkel várják az érdeklődőket.

A programok túlnyomó többsége ingyenes, és a fogyatékkal élőknek is szerveznek “túrákat”.

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely több európai fővárosban egyhetes ünneppé fejlődött. Az ünnepséget az egész világon február utolsó vasárnapján tartják (idén tehát február 27-én), és ezalatt az idegenvezetők ingyen mutatják be városukat az érdeklődőknek, még jobban megismertetve a helyi nevezetességeket, látványosságokat.

Idén Budapesten a programok között új színfolt lesz a kézműves kirakodó nap és vásár a Hősök terén. Most először – a múlt évben nagy sikert aratott 6-os villamoson kívül – a 2-es villamoson is lesz idegenvezetés, Jászai Mari téri indulással. Húsz új tematikus séta indul, valamint előadásokkal is bővül a program, illetve első alkalommal bringóhintóval is bemutatják a fővárost.

A programok nem csak magyaroknak szólnak: az Idegenvezetői Világnap a külföldieknek is tartogat meglepetéseket, ugyanis az angol és német nyelvű csoportok mellett oroszul, valamint franciául beszélő idegenvezetőkkel is indulnak programok. A kerekes székes, illetve mozgáskorlátozott érdeklődőknek speciális autóbuszos túrákat is szerveznek, sőt a látás- és hallássérülteknek is gondoskodnak egyedi programokról.

Az eseményen összesen több mint 120 idegenvezető várja a látogatókat, ám a buszos, villamosos és hajós városnézéseken támogatási forrás hiányában idén csak korlátozott létszámban tudják fogadni az érdeklődőket.