Modern és véres Ralph Fiennes Coriolanusa

A Berlinálén tegnap debütált a brit színész véres és modernizált csatajelenetekkel tarkított Shakespeare-rendezése.

Ralph Fiennes első filmrendezése a Coriolanus című Shakespeare-dráma mai elemekkel tarkított feldolgozása, melyben a színész címszerepet is alakít Gerard Butler, Brian Cox, Vanessa Redgrave és Jessica Chastain mellett. Fiennes már játszotta a darabot Londonban, akkor merült fel benne, milyen aktuális áthallásokkal bír, és ezért döntött a megfilmesítés mellett.

A politikai dráma egy római hadvezér történetét meséli el, akinek arroganciája okozza saját vesztét. Shakespeare egyik legprovokatívabb színműve a személyes tragédia és a politikai thriller keveréke. Fiennes a drámát John Logannel dolgozta át forgatókönyvvé, az eredeti szöveget meghagyva, ám a látványvilágot és a rendkívül véres csatajeleneteket tankokkal, rakétákkal, automata fegyverekkel turbózta fel.

A színész-rendező az Antonius és Cleopatrát is megfilmesítené. „Nem azért, mert nagy szerelmi történet, hanem mert rendkívül filmesen van megírva. Egyiptomról Rómára ugrunk, majd jön a snitt az óceánra. Ha Shakespeare ma élne, könnyedén írna filmes forgatókönyveket.” – nyilatkozott a Berlinálén.

A filmet a hazai mozikban májustól vetítik.

AJÁNLOTT LINKEK:
Ralph Fiennes akart erotikus csatajelenetet (Index.hu)