Korunk egyik legnagyobb operasztárja 70 éves

Január 21-én ünnepli hetvenedik születésnapját Plácido Domingo, napjaink egyik legismertebb operaénekese, a legendás "három tenor" egyike.
Kapcsolódó cikkek

Domingo Madridban született, de gyermekkorát Mexikóban töltötte. Az opera iránti érdeklődését egy Tosca-lemez keltette fel: húgával az egészet megtanulták és a szerepeket egymásnak énekelték.

Az énekes húszévesen kapta első főszerepét, karrierje azóta töretlenül ível felfelé. A New York-i Metropolitan Operában 1968. október 2-án mutatkozott be 1999-ben Enrico Caruso rekordját megdöntve tizennyolcadszor énekelt itt évadnyitó előadáson főszerepet.

Domingo 130 szerepet énekelt el, többet, mint bármely más tenor.
1991. június 30-án Bécsben, az Otello előadása után 80 percig ünnepelték és összesen 101 alkalommal hívták a függöny elé. 1992-ben, Puccini Toscájának római előadásában egyszerre 117 ország több százmillió tévénézője láthatta, ez volt az első alkalom, hogy egy egész operát a cselekmény szerinti helyszíneken és időpontokban adtak elő.

Az énekest pályafutása során kilencszer tüntették ki Grammy-díjjal.
A másik két tenorsztár, José Carreras és Luciano Pavarotti társaságáan először 1990-ben az olaszországi labdarúgó világbajnokság záró hangversenyén lépett fel. A tomboló siker hatására együttműködésük állandósult, és a három tenor az egész világot körbeutazta produkciójával.

A három tenor 1990-ből:

Énekesi karrierje mellett a Los Angeles-i Operaház intendánsaként és a washingtoni Nemzeti Opera igazgatójaként is ténykedik, utóbbi tisztségétől a nyáron búcsúzik. Los Angelesben a következő évadban Domingo bemutatja Erkel Bánk bánját, a magyar nyelvű előadást ő vezényli.

Domingo számára Erkel operája nem ismeretlen, az alábbi videón Bánk bán áriáját adja elő magyarul:

A világhírű tenor többször lépett fel Magyarországon, először három évtizede a Toscában, s rendszeresen adott koncertet Pécsett, s számos kitüntetése között 2005-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést.

A népszerű énekes hetvenedik születésnapját gálaelőadással ünnepli Madridban. A koncertet a Duna Televízió élőben közvetíti.