Egy néma kiáltás [filmpremier]

Polgárháború Csádban, avagy az egykori úszóbajnok elveszíti fiát.

A magas, karcsú, hatvan felé közeledő, de örökifjú alkatú Adam, vagy ahogy mindenki hívja, a Bajnok egy luxusszálloda úszómestere. Beosztottja a saját fia, otthon asszonya finom főztje várja. Életével elégedett egészen addig a napig, amíg az új tulajdonos le nem fokozza portássá, fiát pedig kinevezi a helyére. A férfi sértett önérzettel magába zárkózik.

Közben a belpolitikai helyzet egyre feszültebbé válik, a lázadók támadásai egyre súlyosabbak, a polgárháború önkénteseket kíván. Az egyik helyi elöljáró egyre erőszakosabban zaklatja a Bajnokot, hogy vagy pénzzel, vagy emberrel járuljon hozzá a harchoz.

Afrikai, főleg csádi filmet ritkán látni mifelénk. Ez a dráma francia-belga koprodukcióban készült és Cannes-ban a zsűri díját nyerte el, ezért is juthatott el a hazai mozikba. Minden ilyen alkalom ritka lehetőség, hogy betekintést nyerhessünk ebbe a még mindig kevéssé ismert világba.

Még ha egy játékfilmen keresztül is, de megnézhetjük, hogyan néznek ki, hogyan élnek ebben a polgárháborús övezetben, a közvetlenül Dárfúr mellett húzódó, arab és francia nyelven beszélő, muszlim vallású, igen szegény közép-afrikai köztársaságban.

A Velencei Filmfesztiválon korábban a Zsűri Nagydíját elnyerő Mahamat-Saleh Haroun kényelmes tempójú filmje mégsem vérgőzös polgárháborús tabló. Szépen fényképezett, örömteli pillanatokkal gazdagon fűszerezett, fájdalmas mese a kisemberről, aki először a méltóságát veszíti el, majd mindenét.

Un homme qui crie / A screaming man – színes, feliratos, francia-belga-csádi filmdráma. 2010. Rendezte: Mahamat-Saleh Haroun. Szereplők: Youssouf Djaoro (Adam), Dioucounda Koma (Abdel), Hadje Fatime N’Goua (Mariam), Djénéba Koné (Djeneba), Heling Li (Mme Wang), John Mbaiedoum, Emile Abossolo M’bo. 92 perc. Forgalmazó: MOKÉP.

Hazai bemutató: január 20.