Rubber [filmpremier]

Gyilkos humorú, abszurd francia horrorvígjáték, melynek főhőse egy vérengző autógumi.

Már az alapötlet szürreális: egy sivatagi szeméttelepen heverő, leharcolt autógumi öntudatra ébred és életre kel. Ez a gumi tele van dühvel, és egyre-másra pusztítani kezdi az útjába kerülő konzervdobozokat, ízeltlábúakat, majd egyre nagyobb vadra kezd vadászni. Az országúthoz érve aztán megpillant egy csinos lányt egy kabrióban, akinek a nyomába ered, és kezdetét veszi az igazi vérengzés.

De ha ez nem lenne elég abszurd, a gumiabroncs ámokfutásának közönsége is van, nézők egy csoportja egy közeli dombról figyeli és kommentálja az eseményeket. Őket pedig egy rendőrruhás fickó és titkára instruálja. A nézők később nem hagyják lezárulni a történetet, ezért a szervezők likvidálni akarják őket. A gumi pedig egyre közelebb kerül céljához.

Az alkotó ismeretlen ismerős: Quentin Dupieux, azaz Mr. Oizo onnan biztosan beugrik mindenkinek, hogy neki köszönhető a Flat Eric nevű sárga plüssállatos Levi’s reklám. Az, amelyikben a mackó (?) keményen bólogat electro-house zenére egy autóban. Megvan, ugye?

A francia rendező fesztiválkedvenc filmje eljátszadozik a hagyományos filmes konvenciók teljes felforgatásával; a szakadt, B-kategóriás horrornak tűnő mese így fordul át sokszor szerzői filmbe. Technikai teljesítményként is értékelendő, hiszen egy autógumi mozgatása nem lehetett egyszerű feladat, márpedig számos snittben magától gurul a fekete halálosztó.

A Rubber alapvetően az értelmetlenség dicséretét zengi, hiszen ahogy a film elején rámutatnak, nem egy világsikerben szerepelnek teljesen értelmetlen momentumok. A lezárás pedig egy erős középső ujj Hollywoodnak.

Rubber – színes, feliratos francia film. 2010. Rendezte: Quentin Dupieux. Szereplők: David Bowe (M. Hughes), Thomas F. Duffy (Xavier), Gaspard Augé (stoppos), Stephen Spinella (Chad hadnagy), James Parks (Doug), Roxane Mesquida (Sheila), Hayley Holmes (Cindy), Haley Ramm (Fiona). 85 perc. Forgalmazó: Szuez Film.

Hazai bemutató: január 13.

Címkék: filmpremierRubber