Eddig ismeretlen dokumentum került elő a Wiener-gyűjteményről

A felbukkanó iratnak köszönhetően a kutatók immáron többet tudhatnak a kalandos életet befutó Wiener Tibor legendás kollekciójáról.

Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum szóvivője elmondta: Wiener néprajzi és képzőművészeti gyűjteménye a harmincas években országos hírű volt, a későbbiekben viszont a gyűjtemény több darabja egy rákospalotai pincében várta sorsa jobbra fordulását.

Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója úgy gondolja, a nemrég előkerült 1949-es keltezésű irat abban nyújt segítséget a kutatók számára, hogy legalább azt tudni lehet, egykoron mennyi műtárgy volt része a Wiener-gyűjteménynek, ezáltal talán a kollekció még kallódó darabjai is előkerülhetnek – hangoztatta a szóvivő.

Wiener Tibor apai ágon francia, anyai ágon régi magyar családból származott. Kánonjogi doktorátusát 1915-ben Bécsben szerezte, ott végezte teológiai tanulmányait is. 1925-ben érkezett Vásárhelyre, ő lett a helyi görögkeleti egyház papja.

Wiener néprajzi és képzőművészeti gyűjteménye a harmincas években országos hírű volt, sokan látogatták. Többek közt Radnóti Miklósnak és Erdei Ferencnek is bemutathatta a kollekciót.

A műgyűjtő családját a második háború elől külföldre menekítette, ő pedig gyűjteményével Rákospalotára menekült. 1962-ben Amerikába utazott családja után, de az ottani életmód számára elfogadhatatlan volt, így 1964-ben visszatért. A gödöllői szociális otthon lakójaként halt meg 1978-ban.

A hetvenes években az alkotások több darabja egy rákospalotai pincében került elhelyezésre. Dömötör János, néhai vásárhelyi múzeumigazgató évekig tartó kutatómunkájának és a megfelelő hatóságoknál kifejtett erőfeszítéseinek eredményeként ezek a képzőművészeti alkotások végül 1989-ben kerültek a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe.

Címkék: wiener