Korszerű könyvtárbusz viszi a tudást Baranyába

A 100 millió forintot érő jármű mozgó könyvtárként üzemel mától a Dél-Dunántúlon.

Útjára indult Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbusza szombaton. A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 100 millió forintért vásárolt egy járművet, amely mozgó könyvtárként üzemel mától. Baranya 5 kistérségének 27 települését járja majd heti 4-5 napos munkarendben és hétvégi nyitva tartással.

A járművet mozgássérültek és a fogyatékkal élők is tudják használni. A buszon 4 ezer dokumentum van, főként könyvet és folyóiratot visz magával. A könyvtárbusz olyan településekre látogat el, ahol nincsenek könyvtárak, pedig sokan olvasnának. A járművet műholdas parabolaantennával szerelték fel, így internetezni is lehet rajta. A busz segítségével a pécsi tudásközpont egymillió dokumentumot tartalmazó adatbázisát is el lehet majd érni, így amit a buszon nem találnak az olvasók, azt megrendelhetik, és legközelebb elviszik nekik.

A könyvtárbusz minden településen kéthetente másfél órát tölt majd. A helyiek a központban találják majd meg, és mindig megmondják nekik, hogy melyik nap hánykor érkezik pontosan.

Címkék: könyvtárbusz