Lebontják az aktivista kínai művész stúdióját

Elrendelték a kínai hatóságok Aj Vej-vej (Ai Wei Wei) politikai aktivistaként is ismert kínai művész sanghaji stúdiójának lebontását.

Az alkotóműhelyt két éve épp a nagyváros polgármesterének meghívására építette föl a művész.

A Nyugaton is elismert kínai alkotó egyik munkája jelenleg épp a Tate Modern galériában látogatható. Vej-vej az utóbbi években rendszeresen borsot tört a kínai hatóságok orra alá, most 233,5 millió forintot érő stúdiójával kell fizetnie.

“Az egész nagyon furcsa” – idézte a művészt internetes kiadásában a The Daily Telegraph. A művész szerint a sanghaji polgármester kétszer is járt nála Pekingben, hogy meggyőzze, építsen stúdiót az általa vezetett városban. A sanghaji hivatalok most azt állítják, felsőbb körökből kaptak utasítást a bontásra, és nem tehetnek semmit.

Egy hivatalos irat szerint a stúdió engedély nélkül épült, Vej-vej ugyanakkor úgy véli, az utóbbi két évben folytatott két hadjárata dühíthette fel a hatóságokat. A művész volt az, aki 2008-ban hírverést csinált egy olyan férfi ügyéből, aki hat rendőrt szúrt halálra, mert korábban letartóztatták és megverték engedély nélküli kerékpár-használatért. Vej-vej az idén dokumentumfilmet forgatott arról a kínai ügyvéd-aktivistáról, aki 100 napot töltött a tokiói Narita repülőtéren, miközben a kínai hatóságok nyolcszor is megtagadták tőle, hogy belépjen az országba.

Címkék: kína