Képzelt szerelmek [filmpremier]

A 21 éves Xavier Dolan szerelmi háromszög-történetét Cannes-ban állva ünnepelték. Kezdő és wannabe filmesek figyelmébe!

A Képzelt szerelmek egy szerelmi háromszög története, amelynek két fiú és egy lány a főszereplői. A huszonéves Francis (Dolan) és Marie (Monia Chokri) régi barátok, ám abban a pillanatban, hogy megjelenik társaságukban Nicolas (Niels Schneider), mindketten belezúgnak ugyanis a görög istenre hajazó, sármos, göndör hajú fiúba, és rivalizálni kezdenek egymással. Egyre több időt töltenek hármasban, és vágyuk egyre fokozódik, ám felmerül a kérdés, viszonozza-e valaha szerelmüket a csodálatos Nico? Megöli-e barátságukat a féltékenység?

A tehetséges ifjú kanadai, Xavier Dolan már első játékfilmjével, a Megöltem az anyámat című coming out-os melegsztorival bekerült a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába, ahova e második, szintén önéletrajzi ihletésű filmje már szinte automatikusan meghívást kapott. Ráadásul mindkét mű főszerepét ő alakította, és színészként is ígéretes a teljesítménye.

A film iskolapéldája annak, hogyan kell jó filmet rendezni: dögös beállításokkal, ütős zenével, karakteres színhasználattal, jó párbeszédekkel, remek vágástechnikával. Az a lassított képsor, melyben Marie szűk ruhában vonul az utcán, és a kamera követi csípője ingását, amint nőiessége teljes kelléktárával felvértezve vonul a randevúra csábítani, miközben Dalida énekli Nancy Sinatra Bang Bang-jét – ritka szép tisztelgés a szerelem és a filmtörténet nagyjai előtt.

Dolan nem keveset tanulmányozhatta a francia Új Hullám filmjeit, Almodóvar és Wong Kar-wai munkásságát, na és a vintage-láz ikonjait, James Dean-t és Audrey Hepburn-t is. Zsenge kora miatt itt-ott még néha becsúszik pillanatnyi bizonytalanság vagy üresjárat, de az biztos, hogy hallani fogunk még róla.


Les amours imaginaires / Heartbeats
– színes, feliratos kanadai romantikus dráma. 2010. Rendezte: Xavier Dolan. Szereplők: Xavier Dolan (Francis), Niels Schneider (Nicolas), Monia Chokri (Marie), Anne Dorval, Louis Garrel. 102 perc. Forgalmazó: Szuez Film.

Hazai bemutató: október 28.