Napi tévéajnáló – szerda

Beutazzuk a világot Törökországtól Chiléig, hogy végül Sylvester Stallone kebelén hajtsuk le fejünket.
Kapcsolódó cikkek

Ma utazni fogunk, márpedig olyankor korán kell kelni – mi is már hajnalban fent leszünk, hogy megnézzük az m1-en 5:30-tól a Ma Reggelben, a chilei bányászok vajon hogy reagálnak a napfényre, a hűvös időre – a copiapói bányászok augusztus 5. óta várják ezt a pillanatot, azóta élnek napfény nélkül, közel 40 fokos melegben a föld alatt. Nem vitás, a jövő évi sajtófotó-kiállítás győztesei között lesznek ma reggel készített fotók is.

De nem érünk rá nagyon itt időzni, mert 10:55-re már Törökországban kell lennünk. A Duna TV gasztronómiai sorozata, A világ konyhái a török konyha beavatott, hétköznapi szakemberei segítségével mutatja be, mit is esznek egykori elnyomóink. Egyúttal módunkban áll összevetni a sarki török büfés ételeit (látványra) mondjuk a valódi piláffal.

Közel ötven percre rá viszont vonatunkkal befutunk a Gare de l’Est-re (ahogy Ady is tette), és máris indul 11:40-kor a 90-es évek egyik csendes, emberi, mégis kozmikus filmje a Filmmúzeum kínálatán, Enyedi Ildikó Simon Mágusa Andorai Péter hatalmas alakításával, de Halász Péter nevét is illik megemlíteni. Méltó tetőpontja ez a napnak.

Hogy aztán kicsit aláhulljunk: a Discovery Channelen 14:00-tól kezdődik a Piszkos munkák sorozat, amelyben Mike Rowe a koponyatisztítók keserű kenyerét eszi. A munka csak első hallásra tűnik a hajmosókéhoz hasonlónak, valójában az állati koponyákat kell csontig pucolni, a műsor hivatalos ismertetője viszont még egy borzalommal szolgál: Mike megtanulja „hogyan kell állati koponyákat tisztítani, és hogy hogyan készül a Cajun kolbász. ”. Nagyon remélem, hogy a kettő nincs összefüggésben.

Ismét nincs sok időnk borzongani, mert 14:55-kor megint Ázsiában vagyunk, vissza Törökországba, annak is a délkeleti részébe. Az urfai bazár című német dokumentumfilm a Duna TV-n bemutatja a modern és a premodern Törökország kulturális konfliktusait, a vallási és kisebbségi kérdést, vagyis a mai török társadalom minden olyan problémájára utal, ami miatt az ország már 1987 óta kénytelen az EU kapujában várakozni.

Ennyi egzotikum után jöjjön némi földre rángatott legendászat: az Állítólag… (értelmesebb, kevésbé pletykázós-julikanénis címén Mythbusters) soron következő adása 19:00 órától egy komoly legenda valóságtartalma felől szeretne megbizonyosodni, Jamie és Adam azt szeretné megtudni – idézem -, „mi történik az autó lökhárítójával extrém magas hőmérsékleten”. Szerintem hamuvá ég, de ne menjünk elébe a Discovery Channelen látható kísérleteknek.

Azért valljuk be, elfáradtunk az egész napos kultúrsokktól, így 23:05-kor már semmi másra nem vágyunk, mint egy kiszámítható zsánerfilmre, ahol a Jó legyőzi a Rosszat némi ökölharc után, és még valami ismerős arcot is látunk: íme, a Fantom az éjszakában 1981-ből a Viasat3-on olyan színészekkel, mint Sylvester Stallone (a héten érkezik legújabb filmje, a The Expendables a mozikba!) és Rutger Hauer kielégít minden igényt, még a retróét is. Hát nem csodálatos?

Igazán kerek napunk volt ma, köszönjük neked, tévé!