Izraeli Filmhét a Puskinban

Október 7. és 14. között 13 izraeli játékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ismét indul az Izraeli Filmhét a Puskin moziban. A szervezők az elmúlt évek izraeli filmtermésének legjavából válogattak, de bekerült néhány korábban készült, fontos darab is a programba. A filmek legfőbb témája a hagyománykövető és a modern felfogás közötti különbség, a beilleszkedés, az identitáskeresés, az Öböl-háborús időszak, és természetesen a szerelem.

A ketuba című filmben egy esküvőre készülő ifjú párnál körülnéz a leendő anyós, hogy minden kóser-e. A méret a lényegben a fogyókúra klub néhány résztvevője inkább szumósnak áll a helyi japán étterem menedzserének edzősége mellett. Két fiatal érkezik egy forrongó izraeli kisvárosba A Schwartz-dinasztiában, egyikük vasakaratú nagyanyjával, aki még jobban felkorbácsolja a helyiek kedélyállapotát. Korrupcióval vádolt főépítész és 12 éves kisfia az Eli és Ben című dráma két főhőse, akik a média, az érzelmi küzdelmek és a társadalmi nehézségek árnyékában próbálnak túljutni a nehéz időszakon.

Az Alex fülig szerelmes az ötvenes években játszódik, ahol a sajátos családi viszonyok között és a kopaszodó perzsa szomszéd mellett élő 13 éves címszereplő a szerelmét kereső lengyel rokonba, Lolába esik bele. A Bölcsességek is a szerelemről, az igazi kereséséről szól, csak itt egy harmincéves fiatalember kóstolja végig az ízeket, hogy aztán egy teljesen kiszámíthatatlan lányba szeressen bele.

A Bruno és a szerelem ugyanezt a témát boncolgatja. Főhőse, a humuszt importáló Assaf sikeres és megfontolt üzletember, de járatlan a párkapcsolatokban, és döntenie kéne, kit akar: jelenlegi barátnőjét, Anatot, vagy a 23 éves amerikai lányt, Rachelt? A nyolcvanas években játszódó Elveszett szigetek egy egyedülálló életstílust követő családról szól, ahol az álmok teljesítése és a családi hűség a fontos, de mi történik, ha a két fiú ugyanabba a lányba szeret bele?

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíjával büszkélkedő Jana és barátai az Öböl-háború idején játszódik, és az újbevándorlók életét mutatja be. Jana gyönyörű és állapotos, és mivel a férje elhagyta, kénytelen magáról gondoskodni. Bérlőként beköltözik a huszonéves esküvői fotóshoz, Elihez, aki titokban videóra veszi Jana életének drámai momentumait.

A további filmek mellett a Filmhét igazi ínyencfalatja Ephraim Kishon 1967-es vígjátéka, melynek komikus antihőse, a léhűtő Ervinka arra készül, hogy kirabolja az izraeli szerencsejáték-társaság Tel-Aviv-i irodáit.

Részlet az Ervinka című filmből

AJÁNLOTT LINKEK:
Az Izraeli Filmhét részletes programja

Címkék: filmhétIzraeli