Eddig ismeretlen Brueghel-festmény került elő

Idősebb Pieter Brueghel (1525-1569) flamand festő művére a madridi Prado Múzeum szakértői bukkantak rá.

A Szent Márton-napi bor című, jelenleg egy gyűjtő család tulajdonában lévő kép feltehetően 1565 és 1568 között készült – közölte Ángeles Gonzáles-Sinde spanyol kulturális miniszter, leszögezve: a spanyol állam mindent megtesz a festmény megvásárlásáért.

Az El País című lap értesülése szerint a Prado kész 7 millió eurót fizetni a festményért, bár ha azt árverésre bocsátanák, a licitálók akár 25 millió euróra (6,9 milliárd forintra) is felverhetnék az árát.
A miniszter nem kívánta felfedni, hogy mennyit ajánlottak fel, de magabiztosnak mutatkozott azt illetően, hogy a kép a múzeum tulajdonába kerül. Tájékoztatása szerint a család jelezte, hogy szívesebben adná el a képet egy országos múzeumnak, semmint magántulajdonosnak.

Az illetékes hatóságok megtiltották, hogy a festményt kivigyék az országból.

A kép a XVII. században érkezett Spanyolországba Olaszországból, azóta van a gyűjtő család birtokában. Miguel Zugaza, a Prado igazgatója elmondta, a gyűjtők maguk sem tudták, hogy Brueghel-képről van szó, csupán azzal voltak tisztában, hogy a flamand festőiskola terméke. Szerették volna tavaly eladni, a madridi Sotheby’s aukciósház pedig felkérte a múzeumot, hogy vizsgálja meg a festményt. Ekkor derült fény az eredeti alkotóra, a tényt pedig azóta külföldi szakemberek is megerősítették.

A festmény mintegy száz emberből álló tömeget ábrázol, akik azért tülekednek, hogy kaphassanak az év első borterméséből Szent Márton ünnepén. Az alakok között parasztasszonyok, gyermekek, vakok, kéregetők és tolvajok is láthatók.