Lebontják Ringo Starr házát?

Bulldózerek fenyegetik Ringo Starrnak, a legendás Beatles együttes dobosának liverpooli szülőházát, a zenész rajongói máris kulturális vandalizmust emlegetnek.

Az 1960-as Beatles-mánia kitörése óta Ringo Starr szülőháza egyike a rajongói zarándoklatok kötelező állomásainak. Liverpool Dingle kerületében évente ezrek keresik fel a házat, ahol a Richard Starky néven anyakönyvezett sztár, 1940. július 7-én született. Épp ezért háborodtak fel a Beatles-rajongók, amikor kiderült, lerombolnák az épületet: szerintük ez olyan lenne, mintha William Shakespeare otthonát pusztítanák el.

Ringóék emeletes, vöröstéglás sorháza az évek során eléggé lepusztult, 2005 óta pedig a lebontandó épületek listáján szerepel. A bontás elleni tiltakozás a közelmúltban azért erősödött, mert Liverpool vezetése pályázatott hirdetett a munkálatok elvégzésére. Természetesen az illetékes már kidolgoztak néhány tervet, hogyan menthetnék meg Ringo szülőházát, ezek között az egyik, hogy a lebontott épületet téglánként újjáépítenék a jövőre megnyíló liverpooli Museum of Life területén.

A tervek azonban nem nyerték el a most 70 éves Ringo Starr tetszését: három éve úgy nyilatkozott, nem tartja jó ötletnek, hogy a házat kiemeljék eredeti környezetéből és áthelyezzék, mivel így elvész a környezet hangulata.

Ringo az “I wanna be your man” c. számot énekli egy 1966-os japán koncerten. Bár a szerzői Lennon és McCartney a Beatlesből, a Rolling Stones előadásában előbb jelent meg a szám 1963-ban.