A kommunista idők árnyéka vetülhet a magyar médiára

Az Európai Újságíró Szövetség szerint elfogadhatatlan a magyar médiatörvény-tervezet.
Kapcsolódó cikkek

Brüsszelben kiadott közleményében Aidan White főtitkár úgy nyilatkozott, hogy a magyar Országgyűlés elé került javaslat keretek közé szorítja a véleménynyilvánítás jogát, így a szólásszabadságot is.

Kijelentette, hogy a tervezet a kommunista időket, a média állami ellenőrzésének korszakát idézi.

Az EFJ szerint a javaslat állami szabályozás alá vonná a média nagy részét, de részlegesen még az internetet is. “Mivel a tervezet felszínes és nem tartalmaz világosan meghatározott normákat, félő, hogy az új szabályok önkényes alkalmazásra és beavatkozásra adnak lehetőséget” – áll a brüsszeli közleményben.

A szövetség anyaszervezetével, a világ újságíró-szervezeteit képviselő Nemzetközi Újságíró Szövetséggel (IFJ) közösen a magyar kormányt a tervezet visszavonására szólította fel, továbbá arra, hogy indítson átfogó nyilvános vitát a témáról, a média képviselőivel pedig folytasson párbeszédet.

“Bármilyen új jogszabálynak törvényes garanciákat kell nyújtania az újságírói és szerkesztői szabadságra, és segítenie kell a szabályok etikus átültetését a gyakorlatba” – jelezte az EFJ, amely Európa 30 országában több mint 250 ezer újságírót képvisel.

Az európai szövetség támogatásáról biztosította az ügyben a hangjukat felemelő magyar újságírókat, civil szervezeteket, polgárokat.

Címkék: médiatörvény