Putyin elmondta, mit ért gazdasági szuverenitás alatt

Az orosz elnök a szövetségeseitől várja a világgazdaság felemelkedését.

A BRICS-csoport fogja generálni a világgazdasági növekedés nagy részét az elkövetkező években, köszönhetően méretének és a fejlett nyugati országokhoz képest viszonylag gyors növekedésének – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a BRICS-országok moszkvai üzleti fórumán tartott előadásában.

A BRICS-államok október 22-24. között rendezik meg következő csúcstalálkozójukat az Volga-menti Kazanyban.

Putyin a pénteki beszédében azt jósolta:

A BRICS-tagok gazdasági növekedése egyre kevésbé fog függeni a külső befolyástól vagy beavatkozástól. Ez lényegében a gazdasági szuverenitás.

A jövő heti BRICS-csúcstalálkozó egyik célja, hogy Oroszország azoknak a nyugati erőfeszítéseknek az állítólagos kudarcát érzékeltesse, amelyek Oroszország gazdasági elszigetelését próbálják elérni az Ukrajna ellen 2022-ben indított területszerző háború miatt.

A BRICS-csoportot még 2009-ben alapította Brazília, Oroszország, India és Kína. 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság is csatlakozott, az idén év elején pedig Egyiptommal, Etiópiával, Iránnal és az Egyesült Arab Emírségekkel bővült a társaság.

Oroszország jelenleg is azt próbálja elérni, hogy más országok is együttműködnének vele a globális pénzügyi rendszer átalakításában és az amerikai dollár dominanciájának megszüntetésében.

Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek pénteken már megerősítették, hogy vezetőik részt vesznek a jövő heti csúcstalálkozón Oroszországban.