Navalnij elmondta a rabtársainak, hogy miért tért vissza Oroszországba a rá váró veszély ellenére

Részletek jelentek meg a februárban elhunyt orosz ellenzéki vezető memoárjából.

Jövő kedden jelenik meg Alexej Navalnij memoárja, Hazafi (Patriot) címmel, ami felesége, Julija Navalnaja szerint az orosz ellenzéki vezető utolsó üzeneteként szolgál a világ számára. Egy megingathatatlan kiállásként a diktatúra elleni harcban.

A kötetből megjelent némi ízelítő az Axios hasábjain, többek között az is, hogy Navalnij tudta, hogy soha nem fog kiszabadulni, két évvel a halála előtt megjósolta, hogy a börtönben fog meghalni.

„A hátralevő életemet börtönben töltöm majd, és itt halok meg. Senki nem jön majd elköszönni […] Soha nem látom majd az unokáimat” – jegyezte le Navalnij, akinek a könyvéből az is kiderül, hogy miért döntött úgy, hogy a megmérgezése után visszatér Oroszországba, tudatában annak, hogy ezzel óriási veszélynek teszi ki saját magát.

Nem akarom feladni vagy elárulni a hazámat. Ha elhatároztad magad valami mellett, akkor késznek kell lenned kiállni érte, és  ha kell, áldozatokat hoznod

– hangzott Navalnij válasza rabtársai kérdésére, amit később papírra is vetett.

Alekszej Navalnij idén februárban halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található büntetőterületen. Halála okáról és körülményeiről sokáig semmit nem lehetett tudni, miután az orosz hatóságok nem kommunikáltak az ügyben, a nyár végén viszont kiadták a hivatalos jelentést a tragédiáról. Eszerint Navalnij börtönben történt halála nem volt bűntetőjogi természetű, ezért a nem is indítottak nyomozást az illetékes szervek.