Elismerte a spanyol Vox, hogy Mészáros Lőrinc bankjától kapott kölcsönt

9,2 millió eurót kaptak a választási kampányra.

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt 9,2 millió euró értékű, mintegy 3,6 milliárd forintnak megfelelő kölcsönt kapott egy Orbán Viktorhoz közel álló banktól – írja az El País.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank a párt 2023-as választási kampányait segítette. A Vox a spanyol pártfinanszírozási törvényt figyelmen kívül hagyva a pénzügyi beszámolóiban nem tett említést arról, honnan érkezett az a 9,2 millió eurós hitel, amelyet a tavalyi évben két összegben vettek fel: 2,6 milliót az önkormányzati, 6,5 milliót a parlamenti választásokra. Santiago Abascal pártelnök szerint azért nem nevezték meg eddig a Vox hitelezőjét, mert nem szerették volna, hogy az intézetet démonizálják emiatt.

Az El País szeptember közepén, pártközeli forrásokra hivatkozva írta meg, hogy egy kormányközeli, magyar banktól érkezhetett a pénz a kampányra. A lapnak most a Vox szóvivője elismerte, hogy

valóban egy magyar bank volt a hitelező, mivel egyetlen spanyol intézettől sem kaptak kölcsönt, ám azt tagadta, hogy tudtak volna az MBH Orbánhoz fűződő kapcsolatáról.

Pepa Millán azt is elmondta, hogy a kölcsönt teljes egészében visszafizették.

2022-ben Marine Le Pen 10,6 millió eurós hitelt kapott az elnökválasztási kampányára a Mészáros tulajdonában álló MKB-tól, amely azóta beolvadt a Voxot is hitelező Magyar Bankholding nevű óriásbankba. Le Pen szintén azzal érvelt, hogy francia banktól nem kaptak kölcsönt.

A Vox korábban az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjához tartozott, de képviselői nyáron az elsők között csatlakoztak Orbán Viktor új, Patrióták Európáért (PfE) nevű frakciójához, amely néhány hét alatt az Európai Parlament harmadik legnagyobb pártcsaládjává vált.