Szinte az összes járatot törlik kedden Belgium két legnagyobb repülőterén

Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében.

Belgium két legnagyobb repülőtere, a zaventemi és a charleroi-i repülőtér szinte összes járatát törlik kedden, a személyzet zöme, köztük a biztonsági egységek által meghirdetett sztrájk miatt – közölték a repülőtereket üzemeltető társaságok hétfőn.

A zaventemi repülőtér a múlt hét végén, a charleroi-i pedig hétfőn délután erősítette meg, hogy „az utasok és a személyzet biztonsága érdekében” minden induló járatot törölnek.

A szakszervezetek által a jobb munkakörülmények és nagyobb fizetés elérése érdekében szervezett sztrájk célja az is, hogy felhívja az Európai Unió figyelmét az alapvető fontosságú munkát végző alkalmazottak munkakörülményeire a higiéniai, biztonsági és vendéglátóipari ágazatokban.

A tervek szerint e szektorok dolgozói kedden délben nemzetközi tüntetést tartanak Brüsszelben, az európai intézmények környékén.

A demonstrációra felhívó szakszervezetek úgy vélik, hogy a közbeszerzésre vonatkozó uniós versenyszabályok a takarítók, a biztonsági őrök és a vendéglátóipari dolgozók munkakörülményeinek romlását eredményezték, ezért ezen szabályok megváltoztatását követelik.