Elnökséghez segítheti Kamala Harrist, hogy kiállt mellette Taylor Swift?

Az amerikai elnökjelölti vita után napjaink legnépszerűbb énekesnője, Taylor Swift bejelentette, a demokarata Kamala Harrist fogja támogatni a választáson. Az énekesnőnek hatalmas mobilizációs potenciálja és befolyása van, a politikára is, főleg a fiatalok, és a fehér nők körében. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 18 százaléka szavazna arra, akit Swift támogat. Az utóbbi évek elnökválasztási küzdelemeiben azonban nem egyszer fordult elő olyan, hogy a szupersztárok támogatása sem volt elég a győzelemhez.

Kamala Harris az elemzők és közvélemény-kutatások alapján megnyerte a Donald Trumppal folytatott vitát. Az erről szóló szalagcímek alig voltak nagyobbak, mint egy Instagram-posztról beszámoló híradások címei.

A bejegyzést a 34 éves nemzetközi szupersztár, Taylor Swift rakta ki, és abban egyértelmű támogatásáról biztosította a demokrata elnökaspiránst.

Kamala Harrisre és Tim Walzra adom a voksomat

– írta az énekesnő, aki szerint Harris „olyan jogokért és ügyekért harcol, amiknek szüksége van egy harcosra, aki megvédi ezeket”. Taylor Swift a jelenlegi alelnököt „megfontolt és tehetséges vezetőnek” tartja, és úgy véli, hogy „sokkal többet érhetünk el ebben az országban, ha nem káosz, hanem nyugalom vezet minket”.

Külön kiemelte Walzot, aki Kamala Harris alelnökjelöltje. Taylor Swift ugyanis nagyra tartja, hogy „évtizedek óta kiáll az LMBTQ+ jogok, a mesterséges megtermékenyítés és a nők saját testéhez való joga mellett”.

Kiállása Harris mellett nem is annyira meglepő, a Guardian szerint tulajdonképpen Donald Trump saját magát okolhatja azért, hogy Swift politikai állásfoglalást tett a kampányban. Posztjában is kitér arra az előadó, hogy mesterséges intelligenciával (MI) elkészítették alteregóját, amely a közösségi médiás felületeken Trumpot támogatja. Ezeket a deepfake képeket két héttel ezelőtt a republikánus politikus is megosztotta.

A félretájékoztatás elleni legegyszerűbb módszer az igazság

– közölte Taylor Swift.

A MI-által generált, Trumpot támogató „Swift-klón” megjelenése azért is érdekes, mert az év elején a milliárdos támogatói még nagyon durván támadták az énekesnőt, és mindenféle összeesküvés-elméletet hordtak össze róla, a vele szembeni fellépést pedig „szent háborúnak” titulálták. 2015-ben még „náci Barbie-nak” hívták az énekesnőt, aki azóta több, demokratáknak kedves kijelentést is tett. Zavaros jobboldali körök legutóbb már olyanokat állítanak, hogy titokban a Pentagon embere, aki manipulálja a nőket.

Hogy miért olyan meghatározó, hogy egy énekesnő támogatja az alelnököt?

Elsősorban azért, mert Swift esetében az utóbbi évek legnagyobb és legsikeresebb popsztárjáról van szó. Épp a napokban taszította le a trónról Beyoncét, így ő lett az MTV VMA történetének legtöbbször díjazott szólóelőadója (köszönőbeszédében a választásra való regisztrálást is megemlítette).

Swiftnek csak az Instagramon 283 millió követője van, ami alig marad el 50 millióval az Egyesült Államok teljes lakosságától.

Persze követői nem kizárólag az USA-ból kerülnek ki.

A bejegyzést az első negyedórában egymillióan, tíz órával később már nyolcmillióan, mostanra pedig már több mint tízmillióan kedvelték, köztük olyan hírességek, mint Jennifer Aniston, Oprah Winfrey, Selena Gomez.

Trump és Swift kapcsolata

Trump hozzáállása az énekesnőhöz eddig elég hullámzó volt. 2023-ban Trump azt mondta,

Swift „gyönyörű”, de „liberális”.

Majd hozzátette: „meglep, hogy egy countrysztár lehet liberális”.

Szórakoztatóipar és politika

A szórakoztatóipar Zs-kategóriás sztárjain kívül a country világa az (alapvetően Swift is ebből a műfajból, és annak központjából, Nashville-ből indult el), amelyben látványosan többségben vannak a republikánusokkal szimpatizálók. Ehhez képest olyan nemetközileg is ismert előadók, mint a White Stripes például perben áll Trumppal, mert a zenéjüket felhasználta egyik videójában. De például Neil Young, Celine Dion és Beyoncé is megtiltotta a volt elnöknek, hogy használja a dalaikat. Hollywood egyértelműen demokrata-párti – a politikai adományok 99,7 százaléka a demokratáknak ment –, szemben a megosztottabb Szilícium-völggyel.

A Swift elleni trumpista médiahadjárat alatt Trump állítólag arról beszélt, hogy nem aggódik az énekesnő miatt, mert ő „népszerűbb”, és több elkötelezett rajongója van, mint az előadónak. Februárban viszont már úgy nyilatkozott, hogy Swift „hűtlen” lenne, ha Bidenre szavazna, hiszen az ő elnöksége idején aláírt egyik törvény jelentősen növelte dalai jogdíjbevételeit.

Korábban Swift lájkolt pár Trump-bejegyzést, és emiatt sokan azt gondolták, hogy a republikánusokkal szimpatizál.

A Harris-Walz-kampány mellett kiálló Instagram-bejegyzés után viszont Trump figyelmeztette Swiftet, következményei lehetnek annak, hogy Harris mellett áll ki: „Úgy tűnik, mindig egy demokratát támogat.

Valószínűleg komoly árat fog érte fizetni a piacon.

nyilatkozta Trump a Fox News-nak a vitát követő reggel. Hozzátette, ő sose volt nagy rajongója Swiftnek.

Justin Sullivan / Getty Images

Egyébként egyelőre nem látszik semmi abból, Trumpnak igaza lenne a „piaci veszteségekkel” kapcsolatban: a Harris melletti kiállás óta megugrott az énekesnő követőinek a száma, a Social Blade adatai alapján a posztolás és az azt követő napon több mint 400 ezer követővel bővült az Instagram-oldala (valamelyest a többi közösségi oldalon is nőtt a követőinek a száma ezzel egy időben).

Befolyás

Swift ráadásul napjaink sztárjai közül a legpéldaszerűbb esete annak is, hogy mennyire kötődhetnek egy előadóhoz a rajongói. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk: „A közösségi média olyan kapcsolatot tesz lehetővé a rajongókkal, ami korábban elképzelhetetlen volt, és ez az interaktivitás mélyebb kötődést teremt az előadók és rajongóik között, és tovább erősíti az előadók személyes brandjét is, mellyel a modern popsztárok zenéje egyre szorosabban összefonódik, ennek köszönhetően a dalok és az előadók közötti határvonal elmosódottabbá vált. A rajongók pedig nemcsak a zenét fogyasztják, hanem az előadó egész személyiségét és életstílusát is.”

Vagyis napjaink legnagyobb zenészének hatalmas mobilizációs potenciálja és befolyása van, a politikára is. Főleg a fiatalok, és a fehér nők körében. Ezekre a szavazatokra nagy szüksége van Harrisnek. 2020-ban Biden több mint 20 százalékpontos különbséggel verte meg a 30 év alattiak körében Trumpot.

A fiatal szavazók nagyrészt nem bíznak az intézményekben, a hagyományos vezetőkben, viszont bíznak azokban az emberekben, akiket bálványoznak. A bálványaink olyan emberek, akiket utánozni akarunk

– nyilatkozta a New York Timesnak E. Michele Ramsey, a Penn State Berks egyetem docense, aki Swiftről is tart órát. – Kevés példát találunk a popkultúrában olyan erős kapcsolatra, mint amilyen neki van a rajongóival – mondta a Timesnak Joel Penney, a Montclair Állami Egyetem oktatója, a politika és a popkultúra összefüggéseit vizsgáló kutatója.

Swift elképesztő mennyiségű fiatalt (főként fiatal nőt) győzhet meg, hogy elmenjenek szavazni. A Harris támogató bejegyzésében az első választó követőinek arra is felhívta a figyelmét, hogy regisztráljanak a választásra (szeptember 17-ig lehet), amit egy link elhelyezésével is segített.

Don and Melinda Crawford / UCG / Universal Images Group / Getty Images – Taylor Swiftet támogató politikai plakát egy kávézó falán, Moscow belvárosában, Idahóban.

Volt már hasonló akciója. Tavaly szeptemberben a „Nemzeti Választási Regisztrációs Napon” egy Instagram Storyban ő is regisztrációra buzdított. A szöveg mellé elhelyezett egy linket is, ami a Vote.org nevű, hivatalos választási regisztrációs oldalra vezetett, amelyen ezek után rekordszámú látogató és több mint 35 ezer új választási regisztráló jelent meg. Főleg a 18 évesek körében volt kiugró a regisztráltak száma. Az azt megelőző évhez képest ezen a napon 1226 százalékkal több látogató volt a weboldalon, 22,5 százalékkal lett több regisztrált szavazó, ami a 18 évesek esetében 115 százalékos emelkedést jelent.

Swift legelső politikai kiállása azonban megmutatja azt is, mennyire túl lehet becsülni az ismert emberek támogatásának jelentőségét. Az énekesnő a 2018-as félidős választásokkor arra szólította fel az embereket szülőhazájában, Tennessee-ben, hogy a demokraták szenátorjelöltjére, Phil Bredesenre, valamint a párt képviselőjelöltjére, Jim Cooperre szavazzanak. Ennek ellenére Bredensen kikapott a republikánus jelölttel szemben, és bár Cooper nyert, de ő akkor már a 15. évét töltötte azon a poszton (1983 és 1995 között pedig egy szomszédos választókerület képviselője volt).

Azóta azonban sokminden változott. Az elnökválasztás inkább szimpátiaszavazás (inkább a jelöltről szól, mint a programjáról), ezzel szemben a szenátoroknál a helyi ügyek vannak előtérben (gyakran a helyi politikusok a helyi viszonyok miatt ellent is mondanak az országos pártirányelveknek). Másrészt Swift azóta jóval megkerülhetetlenebb szereplője lett a szórakoztató-iparnak.

Harmadrészt, mióta 2018-ban politikai nyilatkozatot tett, a korábban politikamentes dalszövegei is megváltoztak, szó van bennük az abortusz, az LMBTQ támogatásáról, a rasszizmus és a szexizmus elutasításáról.

A Miami Egyetem egyik kutatása ugyanakkor arra jutott, hogy a választók döntésében egy sztár kiállása sokkal inkább számít egy előválasztáson, mert akkor több hasonló jelölt közül kell választaniuk, az általános elnökválasztás azonban már sokkal pártosabb.

Az sem mellékes azonban, hogy Swift jelenlegi kedvese Travis Kelce, aki az amerikai foci háromszoros Super Bowl-győztese (az idei döntőt az összeesküvés-hívők szerint elcsalták), egyik legnagyobb sztárja, ezzel pedig ők lettek a világ egyik legnépszerűbb párja. Lehetséges, hogy kapcsolatuk miatt focirajongó bizonytalanokat is meggyőzött Swift.