Lopott házi kedvenceket esznek a bevándorlók Trump szerint, Taylor Swift pedig elmondta, kire fog szavazni

Ismét vitáztak az amerikai elnökjelöltek, de Donald Trump ezúttal Kamala Harrisszel mérte össze az erejét.

Borzalmasan sikerült az este Donald Trump számára – így jellemezte az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáját a CNN műsorvezetője, Chris Wallace, aki szerint a volt elnök „öregnek látszott”.  Trump ezzel szemben azt nyilatkozta a sajtószobában, hogy ez volt élete legjobb vitája és hogy ellenfele, Kamala Harris biztosan akar majd még egyet, mert kikapott.

Mint ismert, Trump nyár elején egyszer már vitázott a demokraták elnökjelöltjével, de az akkor még Joe Biden elnök volt, aki a katasztrofális teljesítménye után végül visszalépett a jelöltségtől, maga helyett pedig alelnökét, Harrist ajánlotta, aki később a hivatalos jelöltállító gyűlésen is bizalmat kapott, alelnökjelöltjével, Tim Walzcal együtt.

Az amerikai lapok gyorselemzései egészen másképp értelmezik az estét, mint ahogy Trump tette. Miközben az első vita alkalmával a New York Times és a CNN is arról írt, hogy Trump felülemelkedett Bidenen, most egyöntetűen arról számoltak be, hogy Harris sikeresen csalta lépre a republikánus elnökjelöltet.

Harris többek között kritizálta azt, ahogy Trump a koronavírus-járványt kezelte, felemlegette a volt elnök büntetőpereit, és hogy más országok vezetői szerint szégyen az, ahogy Trump viselkedik. Az alelnök a lengyel származású amerikaiaknak üzenve azt is állította, hogy ha Donald Trump lesz a következő elnök, hagyni fogja Vlagyimir Putyin lerohanja Lengyelországot.

Az USA egykori vezetője bekapta a csalit, fogalmaz a New York Times, és a kritikákra személyeskedéssel és téves információkkal válaszolt.

Trump például azt állította valótlanul, hogy Ohio államban a bevándorlók elrabolják az ott élők kisállatait – kutyákat, macskákat – és azt megeszik, és megismételte azt a hazugságot is, hogy vannak olyan amerikai államok, ahol létezik a „szülés utáni abortusz” intézménye.

Attól ugyan tartózkodott, hogy megjegyzéseket tegyen a fekete és indiai szülőkkel rendelkező Harris származására, ahogy azt a kampány során tette, attól viszont nem, hogy marxistának nevezze.

Trump arról is beszélt, hogy milyen közeli kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, egyúttal a magyar miniszterelnökre „az egyik leginkább tisztelt férfiként” hivatkozott, valamint okosnak és erősnek nevezte.

Az élő közvetítés közben a vitának helyet adó ABC munkatársai folyamatos tényellenőrzést végeztek, és ebből Trump jött ki rosszabbul, de azért Harris is időnként túlzásokba esett az ő és Biden munkáját tekintve, például hogy 1 billió dollárt fordítottak volna a környezetvédelemre, és az sem igaz, amit Harris arról mondott, hogy Trump alatt volt a legmagasabb munkanélküliség az 1929-ben kirobbant gazdasági világválság óta.

A CNN által a vita után készített gyors felmérés szerint a regisztrált szavazók 63 százaléka Harrist mondta ki a vita győztesének, Trump csak 37 százalékot kapott. Elvileg mindkét jelölt kampánycsapata igent mondott egy második vitára, ám kérdés, hogy ez valóban megvalósul-e majd.

Harris mindenesetre kapott egy viszonylag váratlan támogatást a vita után, amikor Taylor Swift énekesnő az Instagramon bejelentette, hogy a demokrata elnökjelöltre fog szavazni a választáson, mert azokért a dolgokért harcolt, amelyekben Swift is hisz. A 284 millió Instagram-követővel rendelkező világsztár hozzátette, hogy szerinte Harris tehetséges politikus, akinek a nyugodt stílusával többre lehet képes az ország, mint egy kaotikus vezetővel (azaz Trumppal). Swift hozzátette ugyanakkor, hogy mindenkinek a saját döntése az, hogy kire szavaz.

Swift a bejegyzést, amelyhez egy macskás képet mellékelt, úgy írta alá, hogy „gyerektelen macskás nő”, amellyel Trump alelnökjelöltjére, J. D. Vance-re utalt, aki korábban ezzel a kifejezéssel gúnyolta ki azokat, a nőket, akiknek nincs gyereke.

Kapcsolódó
A női szavazók körében kezd elhúzni Kamala Harris, de Trumpban is sokan bíznak
A 2020-as, amerikai elnökválasztáson 10 millióval több nő szavazott, mint férfi, így az idén is nagy szerepük lehet abban, hogy melyik politikus kerül be a Fehér Házba.