Első hivatalos interjúját adta Kamala Harris, mióta elnökjelölt lett

A CNN riportere arról is kérdezte, miért változott meg az álláspontja például az illegális határátlépések dekriminalizálásáról.

Politikusi értékválasztása változatlanságát hangoztatta Kamala Harris, a Demokrata Párt elnökjelöltje csütörtökön a CNN-en sugárzott, előre felvett interjújában. Elnökjelöltként ez volt az első formális médiamegjelenése.

A Joe Biden visszalépése után helyzetbe kerülő Harris az alelnökjelöltjével, Tim Walz-cal közösen adott interjúban úgy érvelt, hogy miközben értékei nem változtak, a Biden alelnökeként eltöltött időszak bizonyos kérdésekben – melyek az ország szempontjából a legsürgetőbbek –  új megközelítést adott számára. A beszélgetés egy pontján megkapta a kérdést, hogy miért változott meg az álláspontja, miután korábban az energiahordozók kitermelését illetően, a rétegrepesztéses technológia (fracking) teljes tilalmát támogatta, valamint az illegális határátlépések dekriminalizálását ígérte. Erre reagálva Kamala Harris azt mondta, hogy a klímaváltozás elleni fellépés szükségességét illetően nem változtak értékei és leglényegesebb politikai meglátásai, majd egyben kijelentette, hogy klímaválság valós és sürgető, amelynek kezelésére határidőkben is mérhető intézkedéseket kell hozni.

A környezet- és a klímavédők az úgynevezett rétegrepesztéses kitermelési technológiát a természetre jelentett fokozott terhelés miatt károsnak tartják és határozottan ellenzik.

Az illegális bevándorlással kapcsolatban elfoglalt álláspontját alátámasztva az elnökjelölt saját, korábbi kaliforniai főügyészi tevékenységét hozta példaként és azt mondta, hogy ő emelt vádat olyan embercsempész bandákkal szemben, amelyek részt vettek illegálisan határátlépések ösztönzésében. Saját alelnöki időszakából megemlítette még a Biden nevéhez köthető úgynevezett infláció-csökkentési törvény elfogadását, amely rekord összegű beruházásokat irányoz elő a klímaváltozás elleni harc érdekében.

Harris az alkalmat megragadva ismét ígéretet tett , hogy elnökké választása esetén „minden amerikai érdekében dolgozik majd”, fontosnak mondta a különböző álláspontok megjelenítését és felvetette, hogy ennek jegyében szándékában áll adminisztrációjába olyan embert beemelni, akit a közvélemény republikánusként ismer. Nevet ugyanakkor nem említett.

Kapcsolódó
Míg a demokraták örömöt próbálnak csempészni a politikába, a republikánusoknál váratlan szövetség formálódik
A Demokrata Párt csütörtökön záruló jelöltállító gyűlésén az amerikai közélet színe-java felsorakozott Kamala Harris mögött. Eközben a republikánusok egy új szövetségest üdvözölhetnek, bár az kérdés, hogy ez merre mozdítja majd el a közvélemény-kutatási számokat.
Kapcsolódó
Az Obama házaspár ellopta a show-t, miközben közösen kampányoltak Harris mellett és Trump ellen
A volt amerikai elnök és a volt first lady a demokraták jelöltállító-gyűlésén szólalt fel.