Távozik posztjáról a varsói magyar nagykövet

Felmentette Sulyok Tamás.

Sulyok Tamás köztársasági elnök felmentette tisztségéből Kovács Orsolya varsói magyar nagykövetet, írja a hvg.hu. Ez a Magyar Közlönyből derült ki.

A lap cikke szerint a diplomata 2017-ben nagyon jó előjelekkel kezdte meg a munkát, de amikor az ukrajnai háború magyar hozzáállása miatt megromlott a két ország viszonya, Kovács helyzete is megnehezedett.

Búcsúzásakor ugyanakkor megkapta Andrzej Duda köztársasági elnöktől a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést. Az államfő a hirado.hu beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy ragaszkodott a személyes átadáshoz, mert

ritka az olyan nagykövet, aki oly rendkívüli módon tölti be a szerepét, mint ahogyan azt Kovács Orsolya lengyelországi küldetése során tette. Rendkívül aktív és szívélyes személy, aki kiválóan érti a lengyel gondolkodásmódot.

Egyelőre nincs meg hivatalosan az utódja, ideiglenes ügyvivőként átmenetileg Dobri Balázs nagykövetségi titkár mint első beosztott vezeti a képviseletet. A hvg.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy Íjgyártó István a jelölt, akit az Országgyűlés Külügyi Bizottsága már meg is hallgatott. Ő tapasztalt és régi karrierdiplomata. Legutóbb, 2018-2023 között Ukrajnában volt nagykövet, a kijevi külképviselet éléről tavaly nyáron tért haza.