Zavaros múltja és Orbánhoz fűződő titokzatos kapcsolata teszi érdekessé az Európai Tanács új, baloldali elnökét

Orosz oligarchák, többek között Roman Abramovics honosítása miatt botrány tört ki António Costa portugál politikus miniszterelnöksége idején. Kabinetét emellett is számtalan kisebb-nagyobb korrupciós ügy terhelte, ami végül a kormány bukásához vezetett. A politikust mégis az unió legfontosabb döntéshozó szervezetének, az Európai Tanácsnak az élére választották. A 62 esztendős Costát titokzatos kapcsolat fűzi Orbán Viktorhoz, ami miatt tavaly még magyarázkodnia is kellett hazájában.

Két új uniós vezetőről döntöttek az Európai Unió miniszterelnökei június 27-én. A dátum aligha véletlen: pár nappal a magyar soros elnökség megkezdése előtt rendezték a legfontosabb személyi kérdéseket, feltehetően mert nem akarták a magyar soros elnökség idejére hagyni ezt. A vártnál gyorsabb személyi döntések után érzékelhető volt Charles Michel, a jelenleg még hivatalban lévő tanácsi elnök megkönnyebbülése, ami az utódjának megválasztásáról szóló kommünikéből is kiolvasható: „António Costát az Európai Tanács elnökévé választottuk. (…) Ma este mindössze néhány óra alatt – a vártnál sokkal gyorsabban – le tudtunk zárni minden kérdést, még a kinevezések és jelölések kérdését is. Ezzel nagyon határozott üzenetet küldünk az európai polgároknak az európai demokráciával kapcsolatban.”

Az ülésen döntöttek arról is, hogy az Európai Bizottság régi-új elnöke Ursula von der Leyen lesz, akit azóta az Európai Parlament (EP) is megválasztott – ez szintén szükséges volt az Európai Néppárt jelöltjének újrázásához. Orbán Viktor az EU miniszterelnökeinek és államfőinek legfőbb döntéshozó testületében, a tanácsban Von der Leyen ellen szavazott június végén, de nem ellenezte a volt portugál szocialista miniszterelnök, Costa megválasztását.

Costát Orbán régóta ismeri, ám nem világos, mi kapcsolja össze őket azon kívül, hogy szeretik a focit – a tavalyi Európa Liga-döntőt Orbánnal együtt nézte a portugál politikus Budapesten, ami miatt magyarázkodnia is kellett, mert nem hivatalos útjára állami géppel ment, ami a portugál közvéleményt felháborította. További hasonlóság, hogy mindkét kormányfő idején bőkezűen osztogattak orosz milliárdosoknak és más orosz állampolgároknak EU-beli letelepedést biztosító kedvezményeket.

A G7 cikke szerint a portugálok ugyan az Ukrajna elleni orosz invázió után leállították aranyvízum-programjaikat, de érvényben volt egy visszahonosítási program is. Ha valaki bizonyítani tudta, hogy a portugál szefárd zsidó közösség leszármazottja (egyes esetekben elég volt egy ennél gyengébb kapcsolat igazolása is), akkor portugál állampolgárságot kaphatott. Ezt a Vlagyimir Putyin közeli orosz oligarchák közül tizenhatan használhatták ki.

Olivier Matthys / EPA / MTI – António Costa

A legnevezetesebb, aki így szerzett portugál állampolgárságot, a Chelsea korábbi tulajdonosa, a számos nemzetközi szankcióval sújtott Roman Abramovics, az egyik legismertebb orosz oligarcha. Ő ugyan ukrajnai és fehéroroszországi zsidók leszármazottja, és ott nem igazán éltek szefárd zsidók, Abramovics mégis portugál állampolgársághoz jutott (feltehetően 2021-ben).

Amikor Alekszej Navalnij, az időközben egy orosz fogolytáborban elhunyt ellenzéki aktivista nyilvánosságra hozta ezt, kitört a botrány: Portugáliában szigorították, majd gyakorlatilag megszüntették a visszahonosítási programot. Igaz, Abramovics a jelenlegi információk szerint portugál állampolgár (is) maradt. A Vanity Fair szerint letartóztatták azt az Izraelből származó portói rabbit is, aki a portugál ügyészség gyanúja szerint közreműködött az Abramovics-féle állampolgársági ügyben. A többi között korrupció gyanúja merült fel Daniel Litvak ellen, bár a vádakat később ejtették vele szemben, és a portugál ügyészek kerültek kereszttűzbe, mivel állítólag nem megalapozottan gyanúsították meg a rabbit.

Ezt az érzést António Costa is megtapasztalhatta nem sokkal később. A 2015 óta hivatalban lévő szocialista miniszterelnök is ügyészségi vizsgálatok fókuszába került, miután 2022-ben óriási fölénnyel, abszolút többséget szerezve megnyerte a parlamenti választást. Pártja élt és virult, és persze kormányzott is, ám az ügyészség korrupció gyanújára bukkant, és lehallgatásokat indítványozott.

Costa pechjére a gazdasági miniszterét szintén António Costának, pontosabban és teljes nevén António Costa Silvának hívták, az egyik lehallgatás szövegszerű leiratában pedig összetévesztették a két politikust. Az ügyészség mindenre és szinte mindenkire kiterjedő nyomozása, házkutatásai nyomán olyan közhangulat keletkezett, hogy 2023 novemberében a miniszterelnök kénytelen volt lemondani. Mire kiderült a tévedés, már kiírták az új választást, a jobbközép erő, a szocialisták fő riválisa, a szociáldemokrata párt pedig minimális győzelmet aratott. (A szocdemek 28,8, a szocialisták 28 százalékot kaptak.) Ezek után az egyébként nevükkel ellentétben konzervatív-liberális, jobboldali programot hirdető szocdemek Luís Montenegro vezetésével, kisebbségi kormányt alakíthattak.

António Costa tehát zaklatott múltú politikus, hiszen egy egyszerű névelírás mégsem vezethetett volna a 2023. novemberi lemondásához. Kormányáról egyre-másra derültek ki zavaros ügyek már a megelőző hónapokban is: egy állami légitársaság körül kialakult korrupciós botrány miatt kellett távoznia az infrastrukturális miniszternek és kabinetfőnökének, 2023 közepére pedig már 11 államtitkár és két miniszter vette a kalapját.

Ahogyan egyre több botrány pattant ki, úgy vált egyre inkább tarthatatlanná a Costa-kormány helyzete.

Az egyik korrupciós ügy lítiumbányákkal és zöldhidrogén-termeléssel kapcsolatos koncessziók kiadásáról szólt. A Lisszabontól délre található Sines kikötőjében zöld hidrogént terveztek termelni, és egy nagyszabású adatközpontot is a városba telepítettek volna – ám ezek a projektek is botrányba fulladtak. Ezután jött a névelírási skandalum. Az ügyészségi tévedés nyomán viszont áldozatként tudta magát feltüntetni a veterán politikus, akit Brüsszelben rehabilitáltak.

António Costa nehéz időszakban kerülhet az Európai Tanács élére. A legfontosabb uniós döntések a tanácsban születnek, amelynek jelenlegi vezetője a volt belga miniszterelnök, Charles Michel, akit december 1-jétől vált a volt portugál szocialista kormányfő az EU által követendő általános politikai irányvonalat és prioritásokat meghatározó testület élén.

Costa az Európai Szocialisták Pártja jelöltjeként kerül a tanács élére, az uniót vezető néppárti, szocdem és liberális frakciók alkujának eredményeként. Így lett

Orbán a három jelölt közül csak Costát támogatta, mert amíg Von der Leyen újraválasztását ellenezte, Kallas esetében – feltehetően Oroszországgal szembeni keményebb fellépése miatt – tartózkodott a szavazásnál.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI – Orbán Viktor fogadja António Costa portugál miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2020. július 14-én.

Costa kapcsán az Euronews azt hangsúlyozta, hogy először kerül dél-európai állam politikusa a tanács élére azóta, hogy 2009-ben bevezették az állandó elnöki posztot (az Európai Bizottság élén már állt portugál politikus: 2004 és 2014 között a néppárti José Manuel Barroso vezette az unió kvázi kormányát, azaz végrehajtó testületét). Costa rendkívül tapasztalt politikus:

Így aztán jól ismeri az Európai Tanács működését, hiszen kilenc évig kormányfőként vett részt az EU csúcstalálkozóin.

A 62 esztendős Costa igazi „political animal”, ahogyan az angol hívja a politikai lényt. Ösztöneire tényleg szüksége lesz most, amikor szerinte is „nagy erőfeszítésekre” kell készülni az EU-ban a politikai különbségek miatt, amelyek a kormányok érdekei és az országok fejlettsége között feszülnek.