Anarchisták állhattak a francia gyorsvasút-hálózat elleni szabotázs mögött

Nemrég egy rejtélyes nyilatkozat érkezett be a francia újságokhoz, amiben az olimpiát a népek nemzetállamok általi elnyomásaként bírálták.

Lehetséges, hogy szélsőbaloldali politikai aktivisták állnak a francia gyorsvasúti hálózat elleni tömeges támadások mögött, közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter hétfőn a párizsi olimpia nyitónapjára időzített kiterjedt szabotázsakcióról. „Több ember profilját azonosítottuk”, mondta a hajtóvadászatról a politikus, írja a France24.

Ezzel egy időben a francia média arról ír, hogy a rendőrség letartóztatott egy szélsőbaloldali aktivistát a múlt hét végén megtámadott SNCF állami vasúttársaság egyik észak-franciaországi telephelyén. Egy rendőrségi forrás azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a férfit vasárnap vették őrizetbe Oisselben, és találtak nála a cég műszaki helyiségeit nyitó kulcsokat, szerszámokat és szélsőbaloldali irodalmat is. A gyanúsítottat őrizetbe vették Rouenban, Normandia legnagyobb városában, hogy kihallgassák.

A francia baloldali anarchisták nem most vették először célba a vonathálózatot gyújtogatásos támadásokkal. A támadások „szándékosak, nagyon precízek, rendkívül jól célzottak” voltak, ez a szélsőbaloldal hagyományos eljárásmódja, mondta Darmanin. Arra a kérdésre azonban, hogy az azonosított elkövetők közel állnak-e a szélsőbaloldalhoz, a belügyminiszter már azt mondta, hogy „óvatosnak kell lennünk”. Szerinte a kérdés az, hogy vajon befolyásolták-e őket, vagy saját elhatározásból cselekedtek az elkövetők.

Nemrég egy „váratlan küldöttség” – ami az olimpiai küldöttségekre való utalás – által aláírt nyilatkozat érkezett be az újságokhoz, amelyben kiálltak a szabotázs mellett, az olimpiát pedig mint a nacionalizmus és a népek nemzetállamok általi elnyomásának ünnepléseként bírálták.