Medve támadt egy biciklisre Szlovákiában

A férfit kórházba kellett szállítani.

Barnamedve támadt egy kerékpárosra az észak-szlovákiai Kis-Fátra hegység lábánál egy erdei ösvényen, Sutó (Sutovo) településnél, Nagyturány városhoz közel – közölte csütörtökön a szlovák természetvédelmi hivatal.

Szerda este érkezett a riasztás a zsolnai körzet rendőrségéhez. A rendőrök a helyszínre kiérve egy sebesült kerékpárost találtak, akit egy medve támadott meg. A férfit végtagsérülésekkel, zúzódásokkal és csonttöréssel szállították a turócszentmártoni kórházba, ahol műtéten esett át.

Márciusban egy lakott területre tévedt barnamedve öt embert sebesített meg Liptószentmiklóson, a 10 és 72 év közötti áldozatok harapásokat és karmolásokat szenvedtek, egyikük csaknem elvesztette az egyik szemét. Március végén egy kutyával túrázó középkorú házaspárra támadt egy barnamedve, megsebesítve a lábán a férfit, aki aztán feleségével együtt egy közeli kunyhóban talált menedékre. A rendőrség fokozott óvatosságra intette az embereket az erdős térségekben.

Idén július 15-éig 41 medvét lőttek ki Szlovákiában. Hivatalos adatok szerint az országban mintegy 1200 medve él vadonn. A szlovák természetvédelmi hatóság az idei év első felében 793 medve és ember közötti találkozást rögzített.

Az emberek és a medvék együttélése politikai kérdéssé is vált Szlovákiában. A jelenlegi pozsonyi kormány jelentős mértékben enyhíteni akarja a medvék kilövésének szigorú feltételei, de a legnagyobb ellenzéki párt elutasítja egy erre vonatkozó törvény elfogadását, mivel az meglátásuk szerint nincs összhangban az uniós joggal.

(MTI)