Szijjártó: Bulgária segítséget ajánlott az ukránok által leállított olajszállítás ügyében

A magyar külügyminiszter brüsszelezett is egyet a témában, és az Európai Unió közbelépését várja, hogy Ukrajna visszavonja a Lukoilra kivetett tilalmát.

Bulgária újabb baráti gesztusként segítséget ajánlott Magyarországnak a nehézségek kezelésében, amelyek az orosz Lukoil energetikai cégre vonatkozó ukrajnai kőolajszállítási tilalom miatt álltak elő – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a román fővárosban, Bukarestben. Szijjártó a bolgár energiaügyi miniszterrel, Vladimir Malinovval egyeztetett, és áttekintették a helyzetet, amely az előbbi szerint Ukrajna „elfogadhatatlan” lépései miatt állt elő, melyekkel ellehetetlenítették az orosz Lukoil olajtranzitját Magyarország és Szlovákia irányába.

Ukrajna a múlt hónapban tiltotta meg az orosz Lukoilnak, hogy a területén keresztül szállítson olajat más országokba. Más cégek azonban továbbra is szállítanak, többek közt a Rosznyefty orosz állami kőolajvállalat is.

„Ugyan közvetlen kőolajszállítási összeköttetés, vagyis csővezeték nincs a két ország [Bulgária és Magyarország] között, de [Malinov] jelezte, hogy

amennyiben például kőolajtermékek vonatkozásában szükségünk van újabb mennyiségekre, különböző szállítási módokkal el tudják juttatni Magyarországra

(…) Újabb szép és valódi baráti gesztus Bulgáriától az ilyen típusú segítség felajánlása” – mondta Szijjártó.

Stephanie Lecocq / EPA / MTI

A külügyminiszter kitért arra is, hogy Brüsszelben szerdán összeült a kérdést napirendre tűző kereskedelempolitikai bizottság. Szerinte „jól látszik, hogy egyes európai uniós tagállamok továbbra is politikai álláspontot képviselnek, és annak ellenére, hogy Ukrajna lépése fekete-fehéren sérti a magyar és szlovák energiaellátás biztonságát, sérti az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást, próbálják mentegetni Ukrajnát, s jól láthatóan a belső európai uniós szolidaritásra fittyet hánynak”.

Szijjártó Péter azt mondta,

meglátjuk, az Európai Bizottság végül mikor alakítja ki az álláspontját, s hívja össze az Európai Unió és Ukrajna közötti konzultációt, amelynek eredményeként azt várjuk, hogy Ukrajna feloldja a Lukoil olajszállítmányainak tiltását.

A külügyminiszter elmondta még, hogy Magyarország földgázellátásának egy jelentős része Bulgárián keresztül érkezik, és a térségben az ország élen jár a megbízhatóság tekintetében. Tájékoztatása szerint tavaly Bulgárián keresztül 5,6 milliárd köbméter földgáz érkezett hazánkba, idén pedig már 3,9 milliárd köbméter. „Bulgária tiszteletben is tartja mindazon kötelezettségeit, amelyek tranzitország mivoltából fakadnak” – fogalmazott.

Magyarország és Szlovákia a napokban együtt már kezdeményezett konzultációs eljárást az Európai Uniónál Ukrajnával szemben az ország „váratlan és barátságtalan” lépése miatt, amellyel részlegesen leállították a hazánkba irányuló kőolajszállítást.

(via mti)