ENSZ: egyre lehetetlenebb feladat az éhezés felszámolása 2030-ig

Az élelmezéssel összefüggő nemzetközi segélyezés éves összege 76 millió dollár, ami a világgazdaság teljesítményének 0,07 százaléka.

Az éhezés 2030-ig való felszámolásáért tett globális célkitűzések elérése egyre inkább lehetetlennek tűnik, a krónikus éhezéstől szenvedők száma alig változott az előző év során – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán közzétett jelentésében.

2023-ban megközelítőleg 733 millió ember szembesült éhínséggel vagy éhínséghez hasonló körülményekkel konfliktusok, éghajlatváltozás és gazdasági válságok miatt. Ez globális viszonylatban minden tizenegyedik embert jelenti, Afrika tekintetében pedig minden ötödiket – áll a római székhelyű FAO élelmezésbiztonságról és a táplálkozás globális helyzetéről szóló legfrissebb éves jelentésében.

Ma rosszabb helyzetben vagyunk, mint kilenc évvel ezelőtt, amikor kitűztük a célt az éhínség 2030-ig való felszámolására

– mondta David Laborde, a FAO igazgatója. Elmondása szerint ugyan számos régióban előrelépést tettek, de a helyzet globális szinten rosszabbodott. Az éghajlatváltozás és a regionális háborúk az egy évtizeddel ezelőtti elképzelésekhez képest sokkal súlyosabb kihívást jelentenek.

A jelentés azt írja, hogy

ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, az évtized végére közel 582 millió ember lesz krónikusan alultáplált.

A megfelelő minőségű élelmiszerhez való hozzáférés biztosítása szintén megtorpant az elmúlt három évben. A világ népességének 29 százaléka, 2,33 milliárd ember mérsékelt vagy súlyos élelmiszerhiánytól szenved. Az egyenlőtlenségek jól kimutathatók:

Az éhínség kirívó jelenség, ezzel szemben a rossz táplálkozás alattomos folyamat, amely egész életre megkárosíthatja az embert, visszavetheti a csecsemők és gyermekek testi és mentális fejlődését, a felnőtteket pedig sebezhetővé teszi a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben.

Az élelmiszerbiztonsággal és az egészséges táplálkozással összefüggő nemzetközi segélyezés összege 76 millió dollár évente, ami a világgazdaság éves teljesítményének 0,07 százalékát teszi ki

– jelezte Laborde.

Úgy gondolom, hogy többet is tehetnénk az ígéretünk beváltásáért egy olyan világ megteremtésére, ahol senki sem éhezik – mondta az ENSZ-tisztségviselő.