Zsarolószoftveres támadás zavarta meg a spliti repülőtér forgalmát

Több tucatnyi gép nem tudott felszállni.

Több tucatnyi repülőgép nem tudott felszállni hétfő este a horvátországi Splitben egy zsarolási célú kibertámadás miatt – közölte a horvát közlekedési minisztérium.

A repülőtér számítógépes rendszerében hétfő este fél nyolc tájban jelentkeztek az első hibák. Mire a hiba forrását azonosították és problémát elhárították, több tucatnyi repülőgép rekedt a repülőtéren, utasok ezreivel – mondták el újságíróknak a repülőtér vezetői.

Oleg Butkovic közlekedési miniszter kedden közölte, hogy kibertámadás történt. A rendszert nem sikerült teljesen helyreállítani, de a helyzet kezd visszatérni a normálishoz. A műszaki szakembereknek sikerült megfejteniük a hackerek üzeneteit, akik alkudozni akartak, amiről szó sem lehet  közölte a miniszter.

Pero Bilas, a repülőtér egyik igazgatója hozzátette, hogy több szakember majd megszakad a munkában, hogy csökkentsék a támadás következményeit. Mint mondta, valamennyi légitársasággal kapcsolatban állnak és keresik a megoldásokat, türelemre kérve az utasokat. A támadást néhány nappal a CrowdStrike kiberbiztonsági cég hibás frissítése miatt előállt globális informatikai hiba után követték el.

Luksa Novak, a repülőtér másik igazgatója azt közölte az újságírókkal, hogy a támadást az Akira nevű hackercsoport követte el, amelyet horvát kiberbiztonsági szakemberek kapcsolatba hoznak a Conti nevű, oroszországi bázisú zsarolósszoftveres csoporttal. Novak is megerősítette, hogy a hackerek tárgyalni akartak pénzkövetelésről bizonyos kódok fejében. Mind a kormány, mint a repülőtér ezt elutasította.

Csak kedden 80 járatnak kellett volna felszállnia Splitből, mintegy 25 ezer utassal a fedélzetükön. Kedd délután már egyetlen késlekedést jelző felirat sem volt olvasható, annak ellenére, hogy manuálisan végezték az utasfelvételt.

Nyáron ez Horvátország legforgalmasabb repülőtere – jegyzi meg az MTI. Tavaly 3,5 millió utas utazott át Spliten, köztük százezrek, akik innen mentek tovább az Adriai-tenger szigeteire.