100 millió dollárt gyűjtöttek össze másfél nap alatt Kamala Harris kampányára

Úgy tűnik, a jelöltállító gyűlésen sem kell versenyeznie senkivel. 

Azt követően, hogy helyi idő szerint vasárnap délután Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökválasztástól, és maga helyett Kamara Harrist ajánlja a Demokrata Párt jelöltjének, rendesen felpörgött a kampánygépezet.

A New York Times azt írja, hogy hétfő estig 100 millió dollárnyi adomány gyűlt össze Harris kampányára, ami rendkívüli eredménynek számít, sem Bidennek, sem Donald Trumpnak nem sikerült ennyi pénzt összegyűjtenie ennyi idő alatt.

A cikk hozzáteszi, hogy vasárnap este fekete nők rekordszámban vettek részt a telefonos pénzgyűjtésben, hétfőn pedig több mint 40 ezer fekete férfi gyűjtött össze 1,3 millió dollár adományt. A novemberi elnökválasztáson döntő fontosságú lesz az afroamerikai választók szavazata, a fekete édesapával rendelkező Harrisnek pedig különösen sokat számít, hogy meg tudja szólítani ezt a csoportot.

Az AP hírügynökség összegzése szerint a demokrata elnökjelölő konvención szavazattal rendelkező előválasztáson kiválasztott 3949 delegált közül kedd reggelig 2688 fő, vagyis a többség Harrisnak ígérte voksát. Az év első felében az Egyesült Államok minden államában megrendezett előválasztások eredményeként Joe Biden 3904 delegálti vokssal rendelkezett, ugyanakkor visszalépését követően a delegáltak döntésén múlik, hogy ki támogatnak. A jelöltállító gyűlést augusztus 19- és 22-e között tartják majd Chicagóban.

Kapcsolódó
Biden személyesen vesz részt Kamala Harris elnökválasztási kampányában
Az amerikai elnök visszalépéséről tett bejelentése óta első alkalommal szólalt meg a nyilvánosság előtt.