A demokraták vezetése előre megszavaztatná, hogy biztos Biden legyen-e az elnökjelöltjük

A Demokrata Nemzeti Bizottság emailje olajat öntött a Joe Biden elnökjelöltsége körül amúgy is lángoló tűzre. Egyre több demokrata politikus és véleményvezér vállalja fel nyíltan, hogy nem a jelenlegi elnöknek kellene szembenéznie Donald Trumppal.

A Demokrata Nemzeti Bizottság (Democratic National Comittee – DNC) augusztus elején egy plusz körben szavazást tartana Joe Biden elnökjelöltségének megerősítéséről, még a párt hivatalos szeptemberi jelölőgyűlése előtt – derült ki egy, a demokrata párt élén álló bizottság elnöke által aláírt emailből, amit szerdán hozott nyilvánosságra a sajtó.

Az email gyorsan éles viták tárgya lett a párt tagjai között nyilvánosan is, több demokrata kongresszusi képviselő felszólította a DNC-t, hogy hagyjanak fel a tervükkel, írta a CNN. A bizottság viszont meg fogja tartani az ülését pénteken, ahol megvitatják és megteszik az első lépéseket azért, hogy előre megszavaztassák a jelenlegi elnök jelöltségét a novemberi választásra.

Az utóbbi hetekben egyre több demokrata politikus és véleményvezér vállalta fel azt az álláspontot, hogy bár Biden jól teljesített ebben a ciklusban, a korával járó nehézségek miatt már nem neki kellene a párt elnökjelöltjének lennie Donald Trumppal szemben.

Szerdán Adam Schiff kaliforniai képviselő – akit 2001 óta választanak újra a pozícióra – is előállt azzal, hogy az elnöknek vissza kellene lépnie. Schiff a szavainak pedig további nyomatékot ad, hogy az eddig ebbe beleálló demokrata politikusok többségével szemben nem egy rizikós billegő államban küzd majd a megválasztásáért, és közel áll Nancy Pelosi korábbi házelnökhöz is.

SHAWN THEW / POOL / AFP

Például egy szombati, demokrata képviselőházi politikusokkal folytatott belső telefonhívásban Biden nekiment Jason Crow koloradói képviselőnek, miután az egyenesen megmondta neki, hogy a választók aggódnak a lendületessége és az ereje miatt, főleg hogy a különböző szereplők ezt hogyan látják a nemzetközi terepen.

A DNC a szerdán nyilvánosságra hozott levélben lényegében határidőt szab a demokratáknak, hogy választ adjanak a Biden jelölése vagy nem jelölése kérdésre.

Ezzel együtt a küldöttek még dönthetnének máshogy az előzetes szavazás eredményéhez képest a chicagói jelöltgyűlésen.

Mindenesetre a Demokrata Nemzeti Bizottság régóta elkötelezett amellett, hogy a párt a szeptemberi gyűlés kezdete előtt kiválassza a jelöltjét, ami szerintük döntő fontosságú ahhoz, hogy legyen esélyük nyerni a csatatérállamokban, melyekben akár csupán pár ezer szavazat dönthet majd az elnökjelöltek között.