A német miniszterek is bojkottálják a magyar uniós tanácsüléseket

Korábban kiderült, hogy több észak- és kelet-európai ország sem küldi a minisztereit Budapestre.

Miután több uniós ország bejelentette, hogy bojkottálni fogja az Európai Unió Tanácsának közelgő magyarországi informális tanácsülését, Németország is úgy döntött, hogy egyetlen miniszter sem utazik a budapesti találkozóra, írta az Euractiv.

Orbán Viktor Orbán Németországgal együtt az európai uniós országok döntő többségét magára dühítette, miután a magyar soros elnökség indulása utáni napokban belekezdett önjelölt „békemissziójába”, amely során a pozíciót kihasználva Kijev után Moszkvában, Kínában és a NATO csúcstalálkozója után Donald Trumpnál is járt.

A múlt hét végén kiderült, hogy több észak- és kelet-európai ország sem a minisztereit, hanem csak alacsonyabb szintű bürokratákat küld a közeli uniós tanácsi találkozókra.

Az Euractiv megkeresésére 15 német minisztérium közül egy sem erősítette meg, hogy szövetségi miniszter vesz majd részt a közelgő magyarországi üléseken.

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Számos minisztérium, köztük az igazságügyi és a belügyminisztérium részéről csak alacsonyabb rangú államtitkár vesz részt a találkozókon. A többi tárca vagy még nem döntött, vagy nem terveznek minisztereket küldeni.

Christian Lindner pénzügyminiszter és Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter hétfőn arról beszéltek, hogy fontolóra veszik a magyarországi útjuk lemondását, utóbbi azt is mondta, hogy „nagyon alaposan megvizsgálja”, hogy elutazik-e a találkozóra.

A német külügyminisztérium hasonló hangot ütött meg a kérdésre adott válaszában. „A magyar miniszterelnök magánakciói komoly feszültséget keltettek az EU-tagállamokban. A német kormány jelenleg uniós partnereivel egyeztet a további lehetőségekről, beleértve az informális tanácskozásokon való részvétel kérdését is” – mondták német diplomaták az Euractivnak.

Kapcsolódó
A NATO közelebb engedte Ukrajnát, kiállt Kínával szemben, amíg Orbán tovább szervezkedett
A NATO 75. évfordulóján tartott csúcstalálkozón történelmi kihívásokkal néztek szembe a szövetség vezetői.
Kapcsolódó
Így gáncsolta el Orbán Viktor a magyar soros elnökséget
Sokan tartottak a magyar soros elnökségtől, de a magyar kormány nagyon készült rá. Minden jól is ment, egészen az ötödik napig, amikor a miniszterelnök magához ragadta a kezdeményezést. Sokan érezhetik magukat átverve az EU-ban és Ukrajnában, de Orbánnak jól jöhet a szerep, amit az unió vezetése jelent.