A lövöldözés előtti napon lőtéren járt Trump merénylője

48 órával a lövöldözés után még mindig nem tudni, mi lehetett az indíték.

Továbbra is rejtély a nyomozó hatóságok számára, hogy milyen indítékból cselekedett Thomas Matthew Crooks, amikor rálőtt Donald Trumpra szombaton a pennsylvaniai Butlerben tartott kampányeseményen.

Amint a CNN cikkéből kiderült, a hatóságok rekonstruálták a húszéves Crooks életének utolsó 48 óráját, továbbá tüzetesen átvizsgálták a telefonját és az internetes tevékenységeit, de nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Az viszont kiderült, hogy pénteken Crooks egy közeli lőtéren járt gyakorolni (a hírek szerint tagja volt az egyesületnek). Másnap reggel a férfi vásárolt egy kétméteres létrát, aztán fegyverboltba ment, ahol 50 darab lőszert vett. Ezután beült a Hyundai Sonatajába és a gyűlés helyszínére ment.

Információk szerint a kocsi csomagtartójába rejtett egy rögtönözve összerakott robbanószerkezetet is. Egy robbanóanyagokkal teli fémdobozt, ami drótokkal volt összekötve egy vevőegységgel és egy jeladóhoz kapcsolódott, ami Crooksnál volt. A helyszínre érve aztán a (feltehetően újonnan vásárolt) létrája segítségével felmászott a tetőre, ahonnan később a lövéseket is leadta.

Két nappal a merénylet után a hatóságok nem tudtak rájönni, hogy Crooks miként szerelhette össze a kocsijában talált robbanószerkeszetet, viszont nem zárják ki, hogy a lövöldözés csak elterelésül szolgált volna, és valójában robbantani akart. Az internetes keresési előzményeit megvizsálgva nincs jele annak, hogy korábban egyáltalán érdeklődött volna a téma iránt. A kódolás és a különböző játékok kimerítették az érdeklődését a vizsgálatok alapján, szélsőséges jeleket azonban nem fedeztek fel. Ez megerősítést nyert azután is, hogy kikérdezték a csalátagjait és a barátait, illetve azután, hogy átnézték a szobáját és a telefonját.

A rendőrség nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy bepillantást nyerhettek Crooks telefonjába, az ott találtak viszont nem támasztják alá, hogy bárminemű politikai vagy ideológiai motivációja lehetett a merényletnek.

Kapcsolódó
Ki volt Thomas Matthew Crooks, aki rálőtt Donald Trumpra?
Ellentmondásokkal teli úton jutott el Thomas Matthew Crooks a Trump elleni merényletig.