Már hétfőn megalakulhat a Patrióták Európáért pártszövetség – jelentette be Azerbajdzsánban Orbán Viktor

Már a hetedik pártot is sikerült megtalálnia az új pártcsalád alapításába vágó közép-európai politikusoknak.

A Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett moszkvai látogatása után a menetrend szerint szombaton az azerbajdzsáni Susa városába is megérkezett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, ahol a korábban Türk Tanács néven ismert Türk Államok Szervezetének informális csúcstalálkozóján vett részt.

Beszédében nemcsak az általa a Kelet és Nyugat közötti együttműködés létfontosságú pillérének tartott szövetséget méltatta, hanem a féléves magyar uniós elnökség kapcsán – a kijevi és moszkvai útjait felidézve – azt is elmondta, hogy a feladatot a személyes békemissziójának tekinti – számolt be az MTI.

Orbán Viktor a 2020 novemberében ismét azeri ellenőrzés alá került hegyi-karabahi Susa városát reménykeltőnek nevezte a béke szempontjából Magyarország számára, amely – mint fogalmazott – két és fél éve él az ukrajnai háború árnyékában. És egyúttal tisztelettel adózott Ilham Aliyev azeri elnöknek, amiért a kaukázusi térség több százezer lakójának visszaadta a békés élet lehetőségét.

Reméljük, hogy hamarosan Európában is megtaláljuk ezt az ösvényt

– húzta alá.

A júniusi európai parlamenti választások kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy az összeurópai szavazás egy igazi politikai földrengéssel ért véget. Mint mondta, 27 uniós tagállamból húszban az emberek változásra voksoltak. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy egyes háborúpárti kormányok megbuktak vagy jelentősen meggyengültek. Mindezzel összefüggésben pedig azt is elárulta, hogy

az által gründolt új pártszövetség, a Patrióták Európáért már hétfőn megalakulhat, és rögtön a harmadik legerősebb EP-frakció lesz.

Majd a beszéde zárásaképp arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrajnai háború következményeként ismét hatalmi blokkokra szakadhat a világ. Mint mondta, tekintettel a szomorú történelmi tapasztalatra, előnyben részesítenénk az összefonódás és a globális együttműködés helyreállításán alapuló jövőképet.

Ezért a Kelet és Nyugat közötti együttműködés fenntartásának létfontosságú pilléreként tekintünk a Türk Államok Szervezetére

– hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Frissítés

És közben az is kiderült, hogy melyik lesz az új pártszövetség hetedik tagja: a Dán Néppárt (DK), amely a Marine Le Pen nevével fémjelzett, euroszkeptikus pártokat tömörítő Identitás és Demokrácia (ID) frakciót hagyja ott a Patrióták Európáért kedvéért. A hírt az MTI szerint Anders Vistisen, a párt végrehajtó bizottságának egyik tagja jelentette be a közösségi oldalán.

 

Az új szövetség tagjai így a következők lesznek:

 

  • a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség;
  • a Herbert Kickl vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ);
  • az egykori cseh kormányfő, Andrej Babis vezette Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO);
  • a hollandiai választásokat nemrég megnyerő, Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV);
  • az André Ventura vezette portugál Chega, azaz Elég! nevű párt;
  • a Santi Abascal vezette spanyol VOX;
  • és a Morten Messerschmidt vezette Dán Néppárt.