Földcsuszamlásszerű munkáspárti sikert hozott a brit választás, Rishi Sunak elismerte a vereségét és lemondott

Az ország következő miniszterelnöke Keir Starmer lesz.

Csütörtökön történelmi vereséget szenvedtek Nagy-Britanniában a 2010 óta hatalmon levő konzervatívok. Rishi Sunak miniszterelnök elismerte a vereségét, miután a választókerületek kétharmadában már eredményt hirdettek. A péntek reggeli részeredmények alapján a Munkáspárt elérte a többséghez szükséges 326 képviselői széket: jelenleg 376 mandátumuk van a brit parlament 650 fős alsóházában, de ez a szám várhatóan még nőni fog. Előrejelzések szerint

a Munkáspárt nagyjából 170 fős többséggel fog rendelkezhet.

A BBC legutóbbi mandátumbecslése alapján

A Konzervatív Pártnak az előző ciklusban 365 képviselője volt a Westminsterben, most harmadannyi székkel számolhatnak. Ahogy várható volt, ez lehet a párt modernkori történetének legnagyobb veresége: ez eddig negatív csúcsot az 1906-ban elért eredményük jelenti, amikor 156 mandátumot szereztek. Eközben a Munkáspárt, amely 202 képviselői helyet szerzett 2019-ben, megduplázta a székeinek számát.

Mostani sikerük Tony Blair 1997-es eredményéhez mérhető, amikor 418 képviselői széket szerezve, 178 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt a baloldal. A Munkáspárt azóta – vagyis 27 éve – most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve először nyert választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választáson, kormányzati pozícióból aratta.

Az ország következő miniszterelnöke Keir Starmer lesz.

A Munkáspárt vezetője győzelmi beszédében azt mondta, az emberek a változásra szavaztak, és „itt az ideje, hogy elhozzuk nekik azt”. „Megcsináltuk, a változás most kezdődik” – mondta a korábbi ügyész Starmer, aki szerint az ország 14 év után visszakapja a jövőjét. A munkáspárti vezető várhatóan még pénteken felkeresi a Buckingham-palotában III. Károly királyt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

Sunak szerint a britek „kijózanító ítéletet” mondtak a konzervatív kormányokról, amiből van mit tanulni. A leköszönő miniszterelnök elárulta, hogy telefonon gratulált Starmernek, az eredményeket pedig bővebben csak azután fogja értékelni, hogy visszatért Londonba. Pénteken békés és rendezett kormányváltás lesz Nagy-Britanniában, és ennek alapján bízni lehet abban, hogy sikerül megőrizni az ország stabilitását, mondta Sunak, aki ekkor arra nem tért ki, hogy távozik-e Konzervatív Párt éléről, de péntek délelőtt bejelentette a lemondását.

Pénteken kora reggelre kiderült az is, hogy az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter is elvesztette képviselői mandátumát.

Szintén kikapott a maga választókerületében Liz Truss, aki mindössze 45 turbulens napig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.

A délnyugat-norfolki képviselői helyet a munkáspárti jelölt szerezte meg, holott Truss – aki korábban külügyminiszter is volt – öt éve még magabiztos győzelmet aratott.

A brexit szellemi atyja, a Reform pártot vezető Nigel Farage hét sikertelen próbálkozást követően az idén először bejutott a parlamentbe. A jobboldali radikális képviselő az essexi Clacton körzetben szintén egy tory politikust győzött le.

Képviselő marad Jeremy Corbyn, a Munkáspárt korábbi vezetője is, akit 2020-ban antiszemitizmussal vádoltak meg, ami miatt kizárták a pártból. Corbyn az idén függetlenként indult, de győzött a londoni Islington Northban, ahol 1983 óta képviselő, noha a Munkáspárt jelöltet állított vele szemben.

A választási részeredmények szerint a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt jelentős mandátumveszteséget szenvedett el.

(The Guardian / BBC / MTI)