Minden állami iskolában kifüggesztik a tízparancsolatot Louisianában

A friss törvényt minden bizonnyal megtámadják majd egyes polgárjogi csoportok.

Louisiana lett az első amerikai állam, amely elrendelte, hogy minden állami iskola osztálytermében az alsó osztályoktól egészen az egyetemekig fel kell tüntetni a Tízparancsolat plakátját – írja bbc.com.

Jeff Landry kormányzó szerdán írta alá a republikánusok által támogatott intézkedést, amely a tízparancsolatot

államunk és nemzeti kormányunk alapdokumentumaként

határozza meg.

A törvényt minden bizonnyal megtámadják a polgárjogi csoportok azzal az érveléssel, hogy az új rendelkezés ellentétes az egyház és az állam elválasztásával, amelyet az Egyesült Államok alkotmányának első módosítása rögzített.

Az új louisianai törvény előírja, hogy a kihelyezendő plakáton a szent szöveget „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” kell feltüntetni.

A tízparancsolatot tartalmazó plakátokat 2025-ig minden állami támogatásban részesülő intézmény összes tanteremben ki kell helyezni, ám ennek finanszírozását az állam nem vállalja magára.

Hasonló törvényeket kezdeményeztek a közelmúltban más republikánus vezetésű államokban, így például Texasban, Oklahomában és Utahban is.

1980-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága már megsemmisített egy hasonló kentuckyi törvényt, amely előírta, hogy a tízparancsolatot általános és középiskolákban kell kihelyezni. Akkor a bíróság 5-4 arányban úgy döntött, hogy a tízparancsolat közzétételére vonatkozó követelménynek „nem volt világi jogalkotási célja”, és az „nyilvánvalóan vallási jellegű.”