Kétezer embert temethetett el a földcsuszamlás Pápua Új-Guineában

A csaknem két emelet magas törmelék több mint százötven házat temetett maga alá.

Kétezer embert temetett maga alá a földcsuszamlás három nappal ezelőtt Pápua Új-Guineában – közölte hétfőn az óceániai ország kormánya. A veszélyes terepviszonyok ráadásul akadályozzák a segítségnyújtást, és csökkentik annak esélyét, hogy túlélőket találjanak.

A felülvizsgált adatot a nemzeti katasztrófavédelmi központ levélben tudatta az ENSZ-szel. Korábban a kormány valamivel több, mint 670-re tette a lehetséges halálos áldozatok számát.

Billy Joseph védelmi miniszter elmondta, hogy eddig négyezer ember élt abban a hat eldugott faluban, ahol a földcsuszamlás péntek hajnalban történt.

A csaknem két emelet magas törmelék több mint százötven házat temetett maga alá.

A tragédia után hetvenkét órával a helyi lakosság továbbra is ásókkal, botokkal vagy puszta kézzel igyekszik eltakarítani a törmeléket. A tartományi hatóság szerint azonban mindössze öt holttest került elő. Az első kotrógép csak vasárnap késő este ért a katasztrófa helyszínére az ENSZ egyik illetékese szerint.

A védelmi miniszter elmondta, hogy a védelmi műveleti vezetőt huszonnégy órán belül a katasztrófa helyszínére küldték az Ausztrál Védelmi Erők segítségével, és a helyszínen volt egy bangladesi védelmi mérnöki csapat, valamint egy katonai helikopter is rendelkezésre állt az evakuáláshoz.

Ausztrália hétfőn késő este bejelentette, hogy 1,66 millió dollár összegű segélycsomagot és technikai szakértőket küld a mentés és a helyreállítás segítésére. Kína szintén a segítségét ajánlotta az országnak.

Serhan Aktoprak, az ENSZ migrációs ügynökség Pápua-Guineában működő missziójának vezetője szerint az eső, az instabil talaj és az áramló víz rendkívül veszélyessé tette a lakosok és a mentőcsapatok számára a törmelékek eltakarítását. Elmondása szerint eddig több mint kétszázötven házat kiürítettek, és több mint ezerkétszázötven embernek kellett elhagynia lakóhelyét.