Kompromisszumot kínálhatnak Orbánnak a vétó feladásáért cserébe

Állítólag ez a maximális engedmény, amit hajlandóak meghozni az uniós diplomaták.

Egy új, kompromisszumos javaslattal próbálják rávenni az uniós vezetők Orbán Viktor miniszterelnököt arra, hogy hagyjon fel az Ukrajnának szánt, égetően fontos támogatás blokkolásával.

Mint ismert, a magyar kormány azt szeretné, hogy a tervezett 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagot ne a hétéves költségvetés részeként folyósítsák Ukrajnának, hanem évente vizsgálják felül a támogatást. Így Orbánnak minden évben lenne lehetősége vétóval fenyegetni.

Egy Euractiv által megismert uniós javaslat úgy próbálja leküzdeni a magyar ellenállást, hogy teret ad az évenkénti vitának, ám a vétó lehetőségét kiiktatja.

Az Európai Tanács minden évben megvitatja a támogatás felhasználását, amely így iránymutatást ad az unió háborús stratégiájának

– olvasható a szövegben, amelyet az uniós nagykövetek szerdai ülésén mutattak be.

Az Euroactiv szerint az uniós ezzel olajágat nyújtana a magyar kormánynak, mondván, itt egy platform, ahol kifejezheti az aggályait, de vétóval nem fenyegethet. A lap szerint ez a maximális engedmény, amit hajlandóak meghozni az uniós diplomaták a megállapodásért cserébe.

Az egyelőre nem világos, hogy Orbán hajlandó-e belemenni a kompromisszumba, ám Ódor Bálint, Magyarország uniós nagykövete már szerdán közölte uniós kollégáival, hogy a vétómechanizmust nem szabad elvetni.

Az Euroactiv uniós forrásokra hivatkozva azt írja, hogy

amennyiben Magyarország nem hajlandó lemondani a vétójogáról az éves vitáknál, a többi 26 tagállam keres külön megoldást, az uniós büdzsén kívül.   A tavaly év végi uniós csúcson az EU vezetői jóváhagyták Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését, de nem tudtak megegyezni az országnak nyújtott pénzügyi támogatásban. A magyar kormány mindkét ügyet ellenezte, de csak az előbbiben engedett.

Az Európai Unió közös hitelfelvételből támogatná az ukrán háborús erőfeszítéseket. A magyar kormánynak ezzel is gondja van, ugyanis nem szeretne közösen hitelt felvenni az unió többi tagállamával, mivel a Covid utáni Helyreállítási Alap forrásaihoz Magyarország jogállami aggályok miatt továbbra sem fér hozzá.

Kapcsolódó
Orbánnak üzentek az EP-képviselők az uniós csúcs előtt
A képviselők arra kérik az uniós vezetőket, hogy állapodjanak meg Ukrajna támogatásáról.