Irán nem akar háborút az USA-val, de „nem fél a lehetőségétől”

Hoszein Szalami vezőrőrnagy, az iráni Forradalmi Gárda vezetője kijelentette, hogy az országa nem fél egy esetleges háborútól az Egyesült Államok ellen.

Hoszein Szalami vezőrőrnagy, az iráni Forradalmi Gárda vezetője kijelentette, hogy az országa nem fél egy esetleges háborútól az Egyesült Államok ellen. A Pentagonban jelenleg mérlegelik, az USA hogyan reagáljon a három amerikai katona halálát okozó dróntámadásra, amit egy Iránhoz köthető milícia követhetett el Jordániában, írja a Guardian.

Halljuk az amerikai tisztviselők Irán ellen irányuló fenyegetéseit. Már teszteltetek minket, ismerjük egymást. Nem hagyunk semmilyen fenyegetést megválaszolatlanul, és nem várjuk a háborút, de nem is félünk tőle. Ez a közismert igazság

– fogalmazott Szalami.

Várhatóan több Irán által támogatott iraki milícia követjeti a Kataib Hezbollah példáját – amelyet az amerikai bázis ellen elkövetett dróntámadásért okolnak –, és felfüggesztik az amerikai támaszpontok elleni műveleteket annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges amerikai válaszcsapásokat. A Kataib Hezbollah, az iraki Iszlám Ellenállás csoport legerősebb szervezete kedden jelentette be erről szóló döntését.

Mindeközben Grant Shapps brit védelmi miniszter Washingtonba repült, hogy megbeszéléseket folytasson a helyzetről. Shapps tárgyalást folytat arról is, hogy állomásoztassanak-e brit repülőgép-hordozót a Vörös-tengeren, amely az amerikai USS Dwight D Eisenhower helyettesítését szolgálná, amely egyelőre meg nem határozott időpontban fejezi be szolgálati útját a Közel-Keleten.