Izrael azt állítja, hogy az ENSZ munkatársai is részt vettek az október 7-ei mészárlásban

Egy nő elrablásával, lőszer szétosztásával és egy kibucban elkövetett mészárlásban való részvétellel vádolják az ENSZ segélyszervezetének egy tucatnyi alkalmazottját.

Egy nő elrablásával, lőszer szétosztásával és egy kibucban elkövetett mészárlásban való részvétellel vádolják az ENSZ segélyszervezetének egy tucatnyi alkalmazottját. Az Egyesült Államok kormányának címzett dokumentációban, amelyet a New York Times ismertetett, Izrael által gyűjtött bizonyítékok szerepelnek. A vád szerint az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) alkalmazottai

részt vettek a Hamász október 7-ei támadásában, és azóta is segítik a Gázát uraló terrorszervezetet. Az ENSZ pénteken közölte, hogy több alkalmazottat elbocsátott, miután értesült a vádakról. Ezek után nyolc ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Japán, Németország, Ausztria, Kanada és Finnország – felfüggesztette a Gázában aktív segélyszervezet finanszírozását.

Izrael szerint az ENSZ alkalmazottai közül

António Guterres ENSZ-főtitkár, Izrael Gáza elleni háborújának hangos kritikusa, a jelentés megismerése után azt mondta, „elborzasztják a vádak”. Hangsúlyozta, hogy az érintett 12 emberből 9-et azonnali hatállyal elbocsátottak.

Az UNRWA 13 ezer embernek ad munkát Gázában, az övezet egyik legnagyobb foglalkoztatójának számít.