Kirakják az illegális bevándorlókat Pakisztánból

Az országban idén elkövetett huszonnégy öngyilkos merényletből tizennégyet afgán bevándorlók követtek el.

Az összes illegális bevándorlót felszólították Pakisztánban kedden, hogy hagyják el az ország területét, ellenkező esetben valamennyijüket kitoloncolják – értesült a Reuteres hírügynökség. A pakisztáni belügyminisztérium azt követően döntött így, hogy kiderült: az idén elkövetett összesen huszonnégy öngyilkos merényletből tizennégyet afgán bevándorlók követtek el.

Szarfraz Bugti belügyminiszter azt közölte: november 1-jéig minden illegális bevándorlónak el kell hagynia Pakisztánt, vagy erőszakkal fogják kitoloncolni őket.

Pakisztánban a belügyminisztérium szerint 1,73 millió afgán állampolgárnak nincs törvényes tartózkodási engedélye.

Az afgán menekültek száma a 2021. augusztusi tálib hatalomátvétel után kezdett újra drasztikusan emelkedni az országban. Emlékezetes, hogy a NATO kivonulása után, a szélsőséges iszlamista csoport hatalomátvétele miatt tömegesen próbálták elhagyni az országot.

A múlt héten Pakisztánban két öngyilkos merényletet követtek el különböző vallási összejövetelek helyszínén. Ezekben legalább ötvenkilenc ember vesztette életét. A pakisztáni kormány a hétvégén még az indiai hírszerzést hibáztatta az egyik merényletért, mondván, hogy részt vettek annak megszervezésében.

Az afgán vezetés egyelőre nem reagált a pakisztáni belügyminiszter keddi közlésére. A tálibok azonban korábban többször visszautasították, hogy Afganisztánban képeznének ki terrorcselekményeket elkövető fegyvereseket, továbbá Pakisztán biztonságát az ország belügyének tekintik. A gyilkos támadások száma 2022-ben lőtt ki Pakisztánban, miután a felek felmondták a kormány és a Tehrík-e-Taliban Pakisztán (TTP) nevű militáns iszlamista ernyőszervezet közötti informáis tűzszünetet.

Kapcsolódó
Miért szaporodtak el annyira a terrortámadások Pakisztánban?
Aggodalomra ad okot, hogy az afganisztáni és pakisztáni tálibok kölcsönösen támogathatják egymást.