Öngyilkossági készleteket árult online egy holland férfi, börtönbüntetésre ítélték

Legalább tíz ember öngyilkosságában működött közre.

Börtönbüntetésre ítéltek Hollandiában kedden egy férfit, aki úgynevezett „öngyilkossági készletek” online árusításával legalább tíz ember öngyilkosságában működött közre.

A holland ügyészség közlése szerint a férfit három és fél év börtönnel sújtották, ebből másfél évet próbaidőre felfüggesztettek.

A 30 éves Alex S. a Potion X-nek nevezett csomagokat az interneten értékesítette. A csomagokban két-három, halálos mérget tartalmazó kapszula volt, amelyeket a vádlott külföldön szerzett be. A méregnek nem volt ellenszere. A csomag egy használati utasítás mellett egy hányinger elleni szert is tartalmazott.

A bíróság a hozzátartozók beszámolóira hivatkozva hangsúlyozta, hogy a kapszulákat elfogyasztók közül nem mindenkinek jutott fájdalommentes halál osztályrészül, egyes áldozatok „kínok között és pánikban, kegyetlen halállal” haltak meg.

A törvényszék egyben aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a férfi az évek során ilyen csomagok százait postázta ki, hogy állítása szerint „segítsen az embereken”.

2018 óta a férfi 1600 Potion X-csomagot adott el. A halálesetek száma így „akár 160 szorosára is emelkedhet”.

Az eutanázia csak orvosi közreműködéssel és bizonyos feltételek teljesítése mellett legális Hollandiában, írja az MTI.

A bíróság megállapítása szerint Alex S. „a saját kezébe vette a törvényt, és az önrendelkezés jogát önkényesen minden más jog és a törvény fölé helyezte”.