7,2-es erősségű földrengés rázta meg Alaszkát

Cunamiriadót is elrendeltek.

Cunamiriadót rendeltek el az Alaszkai-félszigeten, miután helyi idő szerint vasárnap kora reggel 7,2-es erősségű földrengést észleltek a környéken, írja a Sky News.

Az első hírek 7,4-es erősségű rengésről szóltak, de ezt később hivatalosan is korrigálta az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata 7,2-es értékre. Ugyanígy a földrengés epicentruma kapcsán először 9,3 kilométerről írtak, a későbbi adatok viszont már 32,6 kilométerről szólnak. A rengést az Alaszka déli részén lévő Sand Pointtól mintegy 106 kilométerre mérték.

Az Alaska Earthquake Center információi szerint az eseményt széles körben érezték az Aleut-szigetek – a szárazföldtől legtávolabbi terület –, az Alaszkai-félsziget és a Cook Inlet régióiban is, ezzel együtt a lakosság csak minimálisan volt kitéve a rengésnek. Később a cunamira vonatkozó riasztást is mérsékelték.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata mintegy három perccel a 7,2-es rengés után 5,2-es erősségű földrengést regisztrált ugyanezen a területen, majd nem sokkal később egy 3,5-ös erősségűt is.