Antony Blinken megkezdte a kémléggömb miatt elhalasztott kínai látogatását

Öt éve nem járt amerikai diplomata Kínában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe érkezett, ahol kétnapos megbeszéléseket folytat kínai tisztviselőkkel. Kínában csaknem öt év után jár újra amerikai diplomata.

Amerikai tisztviselők szerint a tárgyalások fő célja a rendkívül feszültté vált viszony stabilizálása. A látogatásra közel öt hónappal azután kerül sor, hogy egy korábbi Blinken-látogatást elhalasztottak, miután egy feltételezett kínai kémléggömböt fedeztek fel az amerikai légtérben. Az USA csökkentett elvárásokkal tekint a látogatás elé, és mindkét fél világossá tette, hogy nem számítanak jelentős áttörésre. Az amerikai tisztviselők szerint a cél a magas szintű kommunikáció újbóli megnyitása és a léggömb incidens óta feszültté vált kapcsolatok stabilizálása.

A legfontosabb ütközőpont Tajvan ügye: Kína hadgyakorlatokat tartott Tajvan közelében, amelyet Peking Kína szerves részének tekint. Az USA szoros kapcsolatokat ápol Tajvan demokratikusan megválasztott kormányával. Ezen kívül az ukrajnai háború, a fejlett számítástechnikai technológiák körüli kereskedelmi viták, az Egyesült Államokban tapasztalható fentanil drogjárvány és a kínai emberi jogi problémák mind olyan témák, amelyekről az amerikaiak várakozásai szerint tárgyalni fognak.

Az nem világos, hogy Blinken találkozik-e Hszi Csin-ping kínai elnökkel, viszont Csin Gang kínai külügyminiszterrel és Wang Yi magas rangú kínai külpolitikai tisztségviselővel biztosan tárgyalni fog.

Blinken a legmagasabb rangú amerikai kormánytisztviselő, aki Kínába látogat azóta, hogy Joe Biden elnök 2021 januárjában hivatalba lépett. Biden és Hszi Csin-ping novemberi, Balin tartott találkozója rövid időre eloszlatta az új hidegháborútól való félelmeket, de a léggömbös incidens óta a két szuperhatalom viszonya rendkívül fagyos lett, írja a BBC.