Szijjártót megrohamozta az orosz média Szentpéterváron

Ebben a háborúban magyarok halnak meg, mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a legmagasabb rangú nyugati politikusként utazott a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra. A tárcavezető pénteken reggel a Facebook oldalán megosztott egy videót, amelynek tanúsága szerint orosz újságírók sokasága rohamozta meg kamerákkal és mikrofonokkal felszerelkezve, miközben az egyik panelbeszélgetésről távozott volna. A külügyminiszter megígérte, minden kérdésre válaszolni fog, de előbb azt kéri, engedjék kimenni a teremből.

A felvételrészlet alapján a kérdezők az „orosz-ukrán konfliktusról” alkotott véleményére voltak leginkább kíváncsiak. Erre Szijjártó azt mondta, reméli, hogy a béke minél hamarabb eljön, mert „mi magyarok, itt a szomszédban” rendkívül nagy árat fizettünk ezért a háborúért. Úgy fogalmazott:

Ebben a háborúban magyarok halnak meg, az ukrajnai magyar közösség tagjai,

ezért azt szeretné, hogy minél hamarabb „eljöjjön a béke”.

A külügyminiszter hozzátette: arra kéri a háborúban álló mindkét felet, hogy minél hamarabb kezdjenek béketárgyalásokat, és azt akarja, hogy tűzszünet jöjjön létre.

„Ha nem tudjuk megnyitni a kommunikációs csatornákat, akkor feladjuk a béke reményét. Ezt szeretnénk elkerülni, ezért tehát mi fenntartjuk a kommunikációs csatornákat. Hisszük, hogy a csatatéren nincs megoldás erre a háborúra. Az egyetlen megoldás a tárgyalóasztalnál van, vagyis minél hamarabb ülnek a felek tárgyalóasztalhoz, annál jobb” – zárta mondanivalóját a videóbejátszásban.